Стотици се веселиха на съборите в Юндола и Сърница
Дата: Tuesday, September 08 @ 09:29:11 UTC
Topic:


Традиционният събор на Юндола тази година съвпадна с празника на Съединението 6 септември. За 58-ма година курортното селище посрещна стотици гости, сред които кметът на община Велинград Иван Лебанов с неговите заместници Георги Янчев, Атанаска Хрисчева и Даниела Салкина, общински съветници и кметовете на всички кметства от общината. В своето слово градоначалникът отбеляза неповторимата природа на нашия родопски край, пазара със стоки собствено производство с високо качество и призова:

“Независимо от етническите различия всички ние трябва да живеем в разбирателство и да вървим ръка за ръка”. От сцената за хората пя народният певец Янко Неделчев, а на поляните се проведоха традиционните борби, организирани от Александър Томов - петкратен олимпийски шампион и Венко Цинцаров - световен вицешампион по класическа борба. С много песни и кръшни хора съборът продължи до вечерта в неделя.
На 5 и 6 септември голям събор се проведе и в съседната община Сърница. Сърничани възстановиха прекъсналата през 1992 г. традиция да се събират в едноименната местност Събора край язовира. С подкрепата на ДПС бе осигурена богата двудневна програма с участието на известни народни певци и фолк звезди. Кметът Неби Бозов получи поздравителни адреси от народния представител от ДПС Ахмед Ахмедов, областния управител Трендафил Величков, кмета на Панагюрище Никола Белишки с поздравления за възраждането и съхранението на местните традиции и обичаи.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10970