СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.09.15
Дата: Tuesday, September 08 @ 09:59:31 UTC
Topic:


СЪЕДИНЕНИЕ С призива и днес да бъдем единни Велинград посрещна 6 септември. 130-тата годишнина от Съединението, с което самостоятелната българска държава дава категорична заявка за равноправно място в Европа, бе отбелязана с издигане на националния флаг пред сградата на общината. В тържеството участваха кметът Иван Лебанов, председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, съветници, зам.-кметове. Георги Янчев прознесе слово за невижданото единение на българите през 1885 г., а изпълненията на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” създадоха настроение за празника.


СЕСИЯ Оперативното бюро на Общински съвет - Велинград заседава на 3 септември и взе решение редовната сесия за месеца да се проведе на 14 септември (понеделник) от 9.30 часа. Постоянните комисии ще заседават на 10 и 11 септември. Сред важните точки в дневния ред е предложението да бъде удължен договорът между Община Велинград и “Чепино автотранспорт” за извършване на обществен превоз на пътници с нови 5 години, считано от 15 януари 2017 г., когато изтича сега действащият 10-годишен договор. Съветниците ще се запознаят със състоянието на училищната мрежа преди началото на новата учебна година и отново ще обсъждат предложението за прекратяване на съсобственост с “Терма Вел” за плажа в кв. Каменица.

КВОРУМ Заради липса на кворум не се състоя извънредната сесия на 31 август, която бе свикана от 12 съветници с искане за избор на временно изпълняващ длъжността управител на общинската фирма “ВКТВ”. В залата присъстваха само 8 съветници, а броят им не се увеличи и след отлагането на заседанието с 1 час.

ГРАДИНИ Целодневните детски градини в Община Велинград започват да работят с пълен капацитет от 7 септември 2015 г. През новата учебна година в ЦДГ са обхванати 877 деца в 39 групи, а в 3 яслени групи са записани 56 деца под 3-годишна възраст. За осигуряване на задължителното обхващане на 5 и 6-годишните деца две години преди постъпване в първи клас за децата в малките населени места са осигурени полудневни групи към училищата, в който са обхванати 254 деца. В Програмата за капиталови разходи на общината са осигурени 30 000 лв. за ремонти в градините, които са възложени.

СПОРТ Министерството на спорта определи допълните парични средства, които общините ще получат за физическо възпитание и спорт в училищата до края на 2015 г. За училищата в община Велинград са предвидени 13 191 лева, в община Ракитово - 5657 лева и в община Сърница - 1947 лева.

МИЛЕВИ СКАЛИ На 4 септември беше отбелязана годишнината от бовете на връх Милеви скали през 1944 г. Социалисти от Велинград се включиха в тържеството, на което присъстваха и народните представители Янаки Стоилов и Димитър Димитров.

ЕВРОВИЗИЯ След оспорвано музикално състезание в Шоуто на Слави Мариам Маврова от Велинград отново достигна до финалите на Детската Евровизия. Точно преди 4 години Мариам участва във финалния кръг и се класира на трето място в Детската Евровизия. Многобройните фенове на велинградската музикална надежда могат да я подкрепят в тазгодишната финална напревара, която ще бъде вечерта на 8 септември. От тази седмица велинградски музикални таланти ще видим и в другия музикален формат “Х фактор”.

ПИРИН ФОЛК Ракитовската поетеса Христина Димова отново бе сред най-продуктивните автори на текстове на песни на фестивала в Сандански.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10981