Започва пещерна експедиция “Terra Bessica’2015”
Дата: Tuesday, September 15 @ 09:55:23 UTC
Topic:


След успешното провеждане на зелено училище и курс за млади пещерняци през август, любителите на пещерното дело от сдружение “Суткя” се готвят за събитието на годината - отбелязването на 85 години пещерно дело в Ракитово.


От 19 до 22 септември в Ракитово ще се проведе Националната пещерна експедиция “Terra Bessica’2015”. Организатор на проявата е сдружение “Суткя” Ракитово, а съорганизатори Българската федерация по спелеология и Българското пещерно дружество.
Целите на поредната пещерна експедиция са: популяризиране на пещерното дело чрез проучване и картиране на нови пещери в района на Ракитово; популяризиране на дейността на пещерни клубове и други организации; отбелязване на 85 години организирано пещерно дело в Ракитово и подготовка на новооткрити пещери и пещерата “Лепеица” за посещение от участниците в Международната научно-практическа конференция “Защитени карстови територии - образование и обучение”.
В дните на експедицията ще продължи проучването на нови галерии и картиране на пещерата “Тупаров чарк”, ще бъде прекартирана пещера “Лепеница”, ще се организира проучване на района около Ракитово за нови пещери и проучване на пещерата “Власечина”.
На 27 септември ще бъде проведена научно-практическа конференция във връзка с 85 години пещерно дело Ракитово, на която ще бъдат показани резултати от дейността на пещерни клубове и други организации от страната. В същия ден участниците в Международната научно-практическа конференция “Защитени карстови територии - образование и обучение” ще посетят Ракитово и ще работят на терен в пещерата “Лепеница”.
Базовият лагер на участниците в пещерната експедиция ще бъде в Горския дом в местността “Качаков чарк”.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10982