Как спасеното старо става ново
Дата: Tuesday, September 15 @ 10:12:23 UTC
Topic:


Народно читалище “Отец Паисий-1893” продължава работата по проекта за внедряване на нови технологии и обучение на персонала. Проектът започна през май и трябва да приключи през октомври т.г.
Първата голяма задача е сайтът на читалището http://chitalishte.eu/nchop-1893/, който ще изненада посетителите си не само с много по-съвременна визия, а и с огромен обем нова информация.

Новото всъщност е спасено старо, защото на сайта са качени дигитализирани архивни снимки от историята на читалището и неговите състави. Снимките са запечатили ценни моменти от театрални представления, работа в библиотеката, хорови концерти, изпълнения на Духовия оркестър и на всяка една от самодейните формации. Сега те са спасени от унищожение и са съхранени, за да разказват за читалището и неговите самодейци, подчертава културният мениджър Силвена Байракова, която работи по проекта.
Новост на сайта е и културната карта, която към момента очертава разположението и дава информация за около 50 културни, археологически и туристически обекти в Чепинската долина. Броят на обектите и информацията ще се допълват постоянно, предстои и включване на туристически маршрути.
Отделено е място и за културен календар, като амбицията е в него да бъдат събрани всички събития от сферата на културата, организирани от общината, читалищата, музея, галерията и други.
Още един положителен факт: новият сайт се превежда автоматично на английски и руски език, така че текстовете ще са достъпни и за по-широка аудитория.
Успоредно се постига и другата цел на проекта - обучението на читалищните работници, които сами ще поддържат и сайта, и видеотаблото до входа на читалището. Таблото ще дава интегрирана информация за културните събития и изяви в целия град, която ще се излъчва и през сайта. С включването на новите технологии ще се постигне не само обща визия - надеждата е да се привлече вниманието на младите хора и те да участват активно и със собствени идеи в културния живот на Велинград.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10992