Внук на Манол Чолев - първият българин, живял при зимни условия в Антарктида
Дата: Tuesday, September 22 @ 17:22:08 UTC
Topic:


Анастас Абаджиев, внук на велинградския турист-легенда Манол Чолев, стана първият българин, живял при зимни условия в Антарктида. До момента той е участвал в три български атлантически експедиции в нашата база на остров Ливингстън, но те се провеждат през антарктическото лято. Тази година Анастас Абаджиев, който е запален скиор, алпинист и почитател на природата, сбъдна още една своя мечта - да види и да почувства повече от Антарктида.


От 16 години той живее в САЩ, а от 4-5 г. кандидатства за различни позиции в американската антарктическа програма, която се спонсорира от федералния бюджет на САЩ чрез Националната научна фондация. Упоритостта му е възнаградена - получава работа по завършената в България специалност строителен инженер и сега участва в основния ремонт на една от сградите в базата.
Американската база “МакМърдо” се намира на остров Рос. Точно от този остров, разположен на 77.5 градуса южна ширина, през 1912 година са тръгнали първите антарктически експедиции на Робърт Скот, Ърнест Шакълтън и Раул Амундсен за откриване на Южния полюс. Сред историческите забележителности е една от хижите на Р. Скот, която е на 500 метра от американската база и е запазена във вида си от 1912 г., когато е използвана за последен път. В “МакМърдо” годишно работят 600-700 учени по 200-300 различни научни проекти, това е мястото на най-голямата по обем научна дейност на континента - изследват се ледовете, животинският свят, уникалните сухи долини, които от милиони години пазят много информация за миналото на нашата планета.
Годишният бюджет на американската антарктическа мисия е около 1000 пъти по-голям от този на българската. База съществува от 1957 година и на практика е един малък град: разполага с 5 генератора по 300 кW за производство на ел. енергия, станция за пречистване на морска вода, отделна пречиствателна станция за отпадни води, зали за спорт, богата библиотека. През летните месеци броят на хората в базата стига 1000, но през суровата зима те са само 140. Работещите тук са предимно американци, има малък брой хора от други националности. Първият българин в базата е управлявал пътни машини, но през летните месеци. Анастас Абаджиев е първият наш сънародник, който работи на остров Рос при зимни условия. През повечето дни зимните температури са между -30 и -40 градуса, но достигат и до много по-ниски стойности. Тази зима той е станал свидетел на пълния зимен полет в Антарктида, превърнал се в истинско изпитание за огромен брой хора, за да подсигурят кацането на самолет при -62 градуса. Островната база се снабдява с гориво, материали и храна само един път годишно с кораб през лятото, малко провизии идват и с летните полети.
През месеците май, юни и юли зимният студ е комбиниран с почти пълна тъмнина. На самия Южен полюс четирите зимни месеца са напълно тъмни, но на остров Рос за около 1 час дневно пробива тънка ивичка светлина, оцветена в червено и оранжево и гледката е почти мистична. На човешките възприятия помагат въздухът, който е чист и прозрачен, отражението от снега и замръзналия океан, светлината от огромния брой звезди. Зимата е и сезонът на сиянията в различни цветове от слънчевия спектър, но въпреки това през тъмните зимни месеци човек оценява в пълна степен слънчевата светлина и топлина и мечтае за зеленина, трева и дървета.
В американската база Анастас Абаджиев е направил презентация за българската база на остров Ливингстън. Показал е снимки и клопове от престоите си в нашата база през 2009, 2010 и 2011 г. Оказало се, че преди презентацията малцина в “МакМърдо” са знаели малко или почти нищо за българското присъствие на континента и за успешната работа и проекти на българските учени и персонала, въпреки минималните средства. Чрез презентацията се е чула добра дума за България, а общото отношение сред хората на Антарктида е уважение и респект към всяка програма, без значение дали тя е голяма или малка.
За преживяванията и впечатленията на Анастас Абаджиев научихме благодарение на неговата майка и наша съгражданка проф. Боряна Чолева, която ни предостави и снимките за статията. Тя сподели, че очаква сина си през ноември в България и се надяваме тогава да научим повече и да усетим магията Антарктида с негов разказ от първо лице.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=11006