Поетеса с аристократичен дух
Дата: Tuesday, September 22 @ 17:30:42 UTC
Topic:


Вечерта на 16 септември залата на Градската художествена галерия се изпълни с ценители на изящното художествено слово, за да се срещнат с утвърдената поетеса от Силистра Лилия Велчева. Начало на поредната поетична вечер постави нейното стихотворение “Спомен”.


Председателят на Литературен клуб “Н.Й.Вапцаров” Александър Кочев каза, че тази литературна вечер стана възможна благодарение усилията на велинградската поетеса Стойна Стоянова, която е направила и невъзможното да доведе от най-далечния край на България притежаващата аристократичен дух поетеса на Силистра и Добруджа Лилия Велчева и добави, че и нейното присъствие дава основателно доказателство да обявим, че нашият град е не само СПА столица на Балканите, но и Литературна столица на България.
Поезията на Лилия Велчева е не само за възрастни, но и за деца. Родена на 19 август 1946 г. в Горна Митрополия, Плевенско, прекарала съзнателния си живот в Силистра. Учител, посветил 20 години от живота си на учениците, затова кой по-добре от нея може да познава душата и вълненията на децата от детската градина и начален курс. Към днешна дата тя вече е с утвърдено име на детска поетеса , като нейни книги са одобрени от МОН като учебни помагала в детските градини и началното училище. Има издадени 7 книги, от които 4 за деца и 3 за възрастни. Член е на Литературно сдружение “Реката и приятели” в Силистра, на което през 2008 и 2009 г. е била председател, член е и на Съюза на независимите български писатели.
За прекрасната вечер на поезията допринесоха възпитаниците на МШ “Звънче” Иванка Алексиева и Калина Деспотска, водени от своя музикален педагог Йорданка Казалиева. Химнът на школата - песента “Звънче” развълнува до сълзи авторката на текста Стойна Стоянова и предизвика Лилия Велчева да каже “Искам тази песен”.
Поетесата от Силистра освен че благодари за вниманието и добрите думи на Александър Кочев, за съдействието и цветята от общината, на своята приятелка и “духовна сестра” Стойна Стоянова, каза “Нека е светло на душата на моя приятел и поет на Велинград - Петър Пещерски, и нека почетем паметта му”.
Лилия Велчева впечатли и с факта, че се оказа и един от малкото творци, които могат да рецитират стихотворенията си наизуст. А сред творбите й бе и стихотворението “Велинград”, написано през юни 2010 г.
Веска Божкова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=11010