Сeдмица на физическата активност раздвижи ВУИ - Ракитово
Дата: Tuesday, October 06 @ 10:10:20 UTC
Topic:


За първи път през тази година седмицата на физическата активност (MOVE Week, провеждана от 14 до 27 септември) стигна до Възпитателното училище интернат “А. Узунов” в Ракитово. Децата от училището и без това обичат да играят. Задейства се подсъзнателен механизъм, който връща радостта от това да правиш нещо, да лудуваш, просто да походиш по тревата под лъчите на слънцето.


Да поиграем с момчетата и момичетата от РеАкт
Всичко започва с идеята на момчетата и момичетата от Сдружение РеАкт - София, които предлагат да се разнообрази първия учебен ден с малко игри на открито. За целта са подготвили презентация за движението. В света около нас всичко се движи. Движат се планетите, движат се водата и въздуха. Движат се животните и хората. Но дали знаем кое животно е най-бързо, кое е най-бавно? Кой е най-бързият мотор, най-бързата кола, най-бързият влак? Кой е най-бързият мъж в света? Михаела е подготвила клипчета и снимки, за да отговори на всички тези въпроси. Със свойствената си спонтанност Васил Козаров се превръща от гепард във влака стрела, задминава всички като Юсеин Болд.
За момчетата е изненада, че прескачането на въже на тревата никак не е лесно. Тревата спира въжето и то се оплита в нея. Започваш отначало и пак се оплиташ. Това обаче не е проблем за Румен Мишев, който макар и с наранен крак подскача високо. Подгласници на Румен са Марин Николов и Калин Асенов.
На “крачета” много добре се представя Васил Козаров. Но най-интересна се оказва играта с пластмасовите кегли. Оспорваният финал печели Меймет Михайлов.
След обобщаване на резултатите се оказва, че най-много точки от всички игри е събрал Васил Козаров, който получава правото да си избере раница с любим цвят. Втори е Марин Николов, а трети е Румен Мишев, които също печелят раници. Меймет Михайлов и Калин Асенов печелят поощрителни награди, а всички останали момчета получават за участие по един сладкиш от РеАкт.
Десети юбилеен Ротари маратон “Обиколката на язовир Батак”
По време на седмицата на активността на 22 септемвли 2015 г. се провежда и ежегодният Ротари маратон “Обиколката на язовир Батак”, който е 10-ти юбилеен. За пореден път момчетата от ВУИ - Ракитово се оказват на старта. Учениците от училището са половината от участниците на 5 км., където Атанас Арнаудов печели I място и златен медал, а Симеон Велков печели III място и бронзов медал. Марин Николов, който малко преди финала е втори, е изпреварен и става четвърти. Групата на 5 км., съставена от 12 момчета, традиционно се води от учителя Свилен Топчиев. На 10 км. групата от ВУИ е от 7 момчета, водени от учителя Петър Петров. Петров е маратонец, но изненадващо решава този път да се състезава на тази дистанция. Петров е пети в крайното класиране, а от учениците най-добре се представя Иван Валентинов от Враца. Заедно с момчетата от ВУИ стартира и Стоян Мирчев - бивш ученик от училището. Той вече втора година подред идва от Стара Загора, само за да участва в Ротари маратона. Завършва успешно на полумаратонската дистанция от 20 км. Европейски ден на спорта в училище
Кулминацията на седмицата на активността е спортният празник на 25.09.2015 г., в който участват 100% от учениците от ВУИ. Желанието на организаторите Михаил Попчев, Галя Димова, Петър Петров и Свилен Топчиев е да има възможност всяко дете да се изяви и да участва. Състезанията са проведени на градския стадион в Ракитово.
Началото на празника е дадено със стартовете на най-бързите. Пет серии от по 4 момчета на 100 м., като за финал се класират само първите от всяка серия: Румен Мишев, Иво Тодоров, Иван Димов, Исмаил Мюмюн и Васил Козаров. Финалът е спечелен от Васил Козаров, който облича като награда първата оранжева фланелка с логото на ЕДСУ.
На 1200 м., въодушевени от участието си на Ротари маратона, стартират много участници. Дисциплината и фланелка с логото на ЕДСУ печели Атанас Арнаудов, следван от Кристиян Мехмедов и Синан Басриев. Атанас е на крачка и от победата на тласкане гюле с 9.53 м., но там е изпреварен от Басри Мехмед, който тласка гюлето на 9.55 м. - само с 2 см. повече.
На теглене въже по-силни очаквано се оказват II група, защото там има по-големи момчета.Краен победител в дисциплината теглене на въже е Марин Николов. Много емоции донася състезанието “надбягване с чували”. Победителите в сериите Атанас Арнаудов, Марин Николов, Иван Димов и Исмаил Мюмюн се срещат на финала и Атанас печели втора лична победа.
Ново за децата е играта “конче”. Две момчета си сплитат ръцете и правят “конче”, на което сяда ездач. За ездачи са избрани двамата най-малки - Станимир и Стефан. Стефан се оказва по-дисциплиниран и обучен ездач и неговият отбор, съставен от момчета от II група, печели играта.
В Европейския ден на спорта в училище децата и учителите от ВУИ - Ракитово отдават необходимото внимание и на “цар футбол”. Срещата между групите е първа за тази година, но емоциите показват, че няма да е последна. Първа група, където са малките, е подсилена с учителите Петър Петров и Михаил Попчев и сигурно поради тази причина печели с 3:2. Спорът е с отворен край и е насрочена нова среща, като е решено този път възпитателите на групите да водят отборите.
Кристиян Мехмедов, ХI клас и Свилен Топчиев

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=11039