Повече профилактика - по-малко онкозаболявания
Дата: Tuesday, October 06 @ 10:19:34 UTC
Topic:


На 1 октомври в Пазарджик беше официално открита XIV национална информационна кампания в помощ на онкоболните. Тази година беше създадена възможност за всички желаещи чрез интернет и с онлайн връзка да видят откриването на кампанията и да задават въпроси. Велинградската библиотека към ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905”, както и още 4 библиотеки в Пловдив, Карлово и Смолян бяха специално избрани за представяне на кампанията. Това не е случайно, защото в последните години се забелязва тревожна тенденция в увеличаване броят на заболелите жени с рак на гърдата в районите на тези градове.


Стряскаща е статистиката, която е представена от “Сдружение за онкоболни и приятели“в Пазарджик. Според нея в България с рак на гърдата се диагностицират над 3 900 пациентки всяка година. По официални данни на РЗИ Пазарджик, предоставени от Комплексен онкологичен център - Пловдив, през миналата 2014 г. в област Пазарджик са диагностицирани 1152 жени.
В рамките на информационната кампания за лица с онкологични заболявания в Пазарджик бе представена лекция от д-р Антоанета Томова - началник на I-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център - Пловдив. Темата бе свързана със световния месец за борба с рака на гърдата - успехи в лечението и нови подходи при диагностиката и лечението на рак на гърдата. Не на последно място е редовната периодична профилактика на жените и момичетата, с което се помага за ранната диагностика на заболяването и се увеличават шансовете за лечение. Благодарение на профилактиката и повишената здравна култура 90% от случаите на рак на гърдата са открити в ранен стадий, което дава възможност при правилно лекуване да се постигне пълно излекуване.
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=11046