Възпоменания за загиналите в Балканската война
Дата: Thursday, October 15 @ 15:10:46 UTC
Topic:


На 5 октомври в м. Каратепе се проведе възпоминание в памет на загиналите в Балканската война от Чепинско. Границата на България и османската власт съгласно Берлинския договор е преминавала по билото на Каратепе. Там има български и османски пост. По границата през около 2 км. има погранични землянки, в които дежурят български войници.

Погранични постове има на Медени поляни, Кръстава, Велийца, Аврамово, Чисто тепе, Куртово. Българска застава има в с. Кръстава и в с. Света Петка. На заставата в Света Петка служи Кимон Георгиев - бъдещ министър председател (1934 и 1944 г.). На това място войводата Иван Петров Ботушанов, в началото на м. октомври събира своя чета, която след обявяването на войната на 5 октомври 1912 г. атакува турския пост на “Каратепе”, завладява го и настъпва към Сърница, Побит камък и Медени поляни. В боевете загиват двама войници, единият от които е капитан Арсениев - командир на пограничния отряд. След това четата през м. Беслет и Ранча участва в завземането на гр. Неврокоп.
Пред паметната плоча, поставена през 2009 г., се събраха дейци на Дружба “Родина”, Дружеството за защита на Родопите, ученици от СОУ “Васил Левски”, лесовъди. Тук беше и Иван Петров Ботушанов - внук на войводата. В поклонението участва и Георги Янчев - водач на листата на БСП за предстоящите избори. Отслужена беше панахида. Ученици пресъздадоха събитията от 5 октомври 1912 г. Бяха положени цветя от името на Дружба “Родина”, СОУ “В. Левски” и Държавно лесничейство “Селище”.
Панахида беше отслужена и на паметника на Петър Боков от с. Лъджене и Иван Секулов от с. Варвара, убити в землянката по време на пост на 6 октомври 1912 г. Този паметник беше потрошен. Сега е възстановен с лични средства от инж. Кирил Тодоров. Цветя бяха поднесени и на паметника на Цветко Христов от с. Главиница, убит от засада на 3 май 1912 г. по време на пост на граничната бразда в м. Цветкова могила.
Никола Делиев

На 4 октомври повече от 80 човека от Велинград, Пазарджик и Панагюрище се поклониха пред паметта на българските войници, загинали при сражението на връх Велийца в началото на Балканската война. Във възпоменателното събитие участваха членове на областния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и ревезерва, който чества 25 години от своето възстановяване, членове на СОСЗР - Велинград, Ротари клуб - Велинград и група от Панагюрище. Сред присъстващите бе и независимият кандидат за кмет на община Велинград Ангел Манолов. В изключително тържествена обстановка, под развети знамена, трима свещеници от Разложко и Добърско отслужиха панахида в присъствието на мъже с войнишки униформи, които пресъздадоха част от атмосферата преди 103 г. След вълнуващите речи, припомнили подвига на загиналите, бяха поставени цветя пред войнишкия паметник. За първа година на това място се събират толкова много хора, което е знак за запазената народна памет. Обсъдена бе и идея за съграждане на параклис в района на Велийца.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=11064