Дойде време за избори
Дата: Tuesday, October 20 @ 11:15:15 UTC
Topic:


Община Велинград е готова за изборния ден 25 октомври 2015 г., в който ще гласуваме за кмет на община, общински съветници и в националния референдум за или против електронното гласуване. В 19 кметства с над 100 жители ще се гласува с още една бюлетина - за кмет на населеното място.


Броят на избирателите с право на глас според предварителните списъци е 31 449, от които 20 771 в общинския център Велинград. Точният брой ще стане ясен в навечерието на изборите, след като се обработят всички искания за гласуване по постоянен и настоящ адрес. На местните избори преди 4 години в община Велинград право на глас имаха 35 902 жители. Намаляването на избирателите с около 4500 се дължи на отделянето на новата община Сърница.
Жителите на община Велинград ще гласуват в 49 избирателни секции. 47 от секциите са на териториален принцип във Велинград и населените места, по една секция е разкрита в Пневмоболницата и Дома за стари хора. Тъй като в указания срок не са подадени нужният брой заявления за гласуване с подвижна избирателна урна, такава няма да има. Определени са две секции за гласуване на хора с физически увреждания, в които ще има изградени рампи за по-лесен достъп: секцията в ЦДГ “Радост” в кв. Каменица и в ЦДГ “Еделвайс” в кв. Чепино.
При строги мерки за сигурност на 16 октомври бяха доставени бюлетините за местните избори и националния референдум. За област Пазарджик в печатницата на БНБ са отпечатани около 650 000 за местните избори, а в печатница в Плевен 270 000 за националния референдум. При доставянето им до Областната управа и до общината транспортните средства с ценни книжа бяха строго охранявани от служители на МВР. До провеждането на изборите бюлетините ще бъдат съхранявани под охрана на МВР в помещения в общината, определени със заповед на областния управител и запечатени от ОИК - Велинград. По утвърден график в деня преди изборите бюлетините и изборните книжа ще бъдат доставени в 49-те избирателни секции.
През изтеклата седмица експерти от Централната избирателна комисия проведоха в Пазарджик обучение на членовете на общинските избирателни комисии. На 20 октомври в голямата зала на община Велинград от 17 часа ще бъде направено обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Новите моменти, особено при преброяването на преференциите във вота за общински съветници, ще бъдат сериозно предизвикателство за членовете на СИК. В нощта на изборите и след това в две стаи в сградата на общината ще работят екипи на “Информационно обслужване”, които на място ще въвеждат данните от протоколите.
На 16 октомври, седмица преди края на предизборната кампания, говорителят на ОИК - Велинград Ива Станчева съобщи, че към момента в комисията няма подадена нито една жалба от кандидат или политическа сила.
На 25 октомври гласоподавателите в нашата община могат да избират измежду шестима кандидати за общински кмет, 268 кандидати в 17 листи за общински съветници и 56 кандидати за кметове на кметства.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=11100