Фотоизложба разказва за свещените мегалити
Дата: Tuesday, October 27 @ 17:36:08 UTC
Topic:


На 15 октомври в Историческия музей в присъствието на граждани и ученици от СОУ “В. Левски”, водени от класната си Цв.Тошева и учителката по история К. Бакалова, от ОУ “Хр. Ботев” с преподавателката по български език и литература Анета Милова-Петрова и от СОУ “М. Драгинов” със своята учителка Венета Тодорова, директорът на музея Снежана Велева откри фотоизложбата “Мегалити, езически светилища и приемствеността им в християнството”. Тя е дело на доц. Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло “Акад. Георги Наджаков” при БАН.

Изложбата е създадена през 2008 г. с подкрепата на Димитър Колев от Института по астрономия при БАН и оттогава се обогатява непрекъснато. През 2009 г. изложбата гостува в нашия музей, но в по-съкратен и вид и под надслов “Мегалитите на Балканите”.
Тази фотоизложба трябва да бъде видяна от много хора, за да видим и научим що е това мегалит или долмен и как християнството се е вграждало в долмените през вековете. Ще видим и научим повече за Кръстов връх и Кръстова гора, за “Глухите камъни” в Харманлийско, за Източните Родопи и Перперек - Перперикон, защо е свещена и сакрална Странджа планина, за раннохристиянската базилика “Николица” край Ракитово, заради Гергевана - връх Острец и заради тракийското светилище и параклиса “Св. Илия” над Клептуза и не на последно място заради светилищата на тракийския конник, открити в различни части на страната ни.
Доц. Цонев помоли, ако някой е видял нещо, което да го е заинтересувало, нека се обади и бе много изненадан, че и в Чепинско има селище с името Побит камък. Той изрази желание да отиде в село Побит камък и да го види, а етнологът на музея Георги Куманов му обеща подкрепа. Изложбата ще бъде открита за посетители от 15 октомври до 15 ноември.
Веска Божкова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=11111