Как и защо не си пазим паметниците
Дата: Tuesday, November 01 @ 10:15:43 UTC
Topic: Култура


Начало на разговора в Обществената комисия за паметници на културата във Велинград на 28 октомври стана констатирането на едно вандалство. Преди година време фирма “Минерали М” с президент Надежда Ключкова направи като дарение кръста в Централния гробищен парк, който пловдивския владика Арсений освети. Към днешна дата две от колоните на кръста са разбити. Въпросите са: от кого, защо? И какво прави общинска администрация, за да опазва сътвореното от хората?
Това са въпроси и по друга тема, свързана с един изключително важен елемент от площадното пространство в центъра на града ни (бившата градина КООП). Строителните работи увреждат непоправимо и без това ужасно повредения стенопис на Георги Божинов-Слона, за който в. “Темпо” е писал нееднократно. Гърция и Турция правят туризъм и събират пари от един камък, само защото бил той стар, а какво правим ние? Имаме произведение на изкуството, неговият творец е класик, име в изобразителното изкуство, който вече не е между живите и вместо да реставрираме и печелим, ние рушим.
Разгледан бе и въпросът със стопанисването на Червената вила и сградата на бившия пансион “Братя Маврикови”. Двата имота са реституирани, но кметът е в правомощията си да повика и разговаря с наследниците. Тук може да бъде използван чл.20 от закона за музеите и паметниците на културата, който дава възможност за теглена на заем срещу ипотекиране на имот. Особено оживени разисквания направи комисията за Вельова баня. Взе се решение засега да се следят действията и резултатите от разговорите между кмета Стоян Дулев и Министерството на здравеопазването по прехвърляне на собствеността. Разговорът около Вельова баня предизвика отново острите реакции на членовете на комисията за отдадената на концесия Женска баня заради нарушения архитектурен облик и липсата на безплатен ден за пенсионери.
През тази седмица предстои да бъде поставена и втората плоча с изписаните имена на загиналите в Балканската война на връх “Велийца” - отново дарение от “Минерали М”.
Председателката на дружество “Острец” Любка Зинкова запозна комисията с работата по параклиса “Пророк Св.Илия”. Нужни още само 300 лв. за довършване на покрива и зазимяване на строежа до пролетта, когато работата ще продължи.Тя благодари на многобройните дарители за желанието и съпричастността им към това добро дело.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1707