Басейн на “Бор” - след ремонт на водопровода
Дата: Tuesday, November 01 @ 10:31:59 UTC
Topic: Бизнес


Общинският съвет прие искането общината като съсед да разреши до новостроящия се хотел “Бор” да бъде изграден басейн. Но постави условието кметът Стоян Дулев да подпише разрешението, след като инвеститорът на хотела възстанови общинския водопровод, пострадал при изкопните работи през май тази година.
В хода на дебата се видя, че част от съветниците и кметът Ст. Дулев не разполагат с достатъчно информация по случая със скъсания водопровод. Главният архитект Тодор Енев обясни: преди започване на строежа инвеститорите на “Бор” са извършили задължителното съгласуване с общинската фирма “ВКТВ”. При направа на изкопа е скъсана тръба, която не е била нанесена от съгласувателя “ВКТВ” върху скицата и в кадастъра. Тоест фирмата е нямало откъде да знае, че там има тръба, не е виновна за аварията и общината няма на каква база да заведе иск за възстановяване на водопровода. В тръбата няма вода, тя е резервен байпас, обяви г-н Енев. Той посочи и аналогичен случай при строежа на хотела на ул. “Киселец” до Бюрото по труда, където също е скъсана тръба, необозначена от “ВКТВ”. Там бургаската фирма, която строи, е реагирала бързо и е отстранила аварията за своя сметка. Главният архитект бе категоричен, че към изработения вече от общината цифровия модел трябва да се нанесат данните на “ВКТВ” и “Енергоснабдяване”, за да се издават коректни скици и да не се разкарват хората по всички инстанции.
Управителят на “ВКТВ” Никола Делиев реагира, че законът задължава инвеститорите на “Бор” да изместят водопровода за своя сметка. Той отправи обвинение, че ако тази връзка, определена от арх. Енев като “байпас”, е била ремонтирана, при наводненията през август нямаше да се наложи 5 дни части от Велинград и Драгиново да са без вода. Причината е, че въпросната тръба е байпас за авариралия тогава главен водопровод “Клептуза”. В защита на инвеститорите се изказа Александър Даскалов. Той подчерта, че колкото повече са те, толкова се качва цената на Велинград и имотите тук. З. Маров настоя за отлагане на разрешението, защото в противен случай водопроводът пак няма да бъде оправен. Той повтори и позицията си, че всеки иска да строи на границата с общината. Компромисен вариант намери Н. Кехайов: съветниците няма да спират работата на фирмата в строителния сезон, но кметът ще подпише разрешение за басейна след поправка на водопровода.
Д-р Цветан Дафов предложи отсега да се мисли за заделяне а средства за попълване на цифровия модел през 2006 г. Защото липсата на подземен кадастър е постоянен източник на проблеми пред всички настоящи и бъдещи инвеститори.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1712