Изследват се проби от мъртва птица в Костандово
Дата: Tuesday, November 08 @ 09:45:08 UTC
Topic: Общество и наука


На 27 октомври се проведе поредното редовно заседание на общинската епизоотична комисия под ръководството на зам.кмета и председател на комисията Реджеп Ходжов във връзка с инфлуенцата (грипа) по птиците. На заседанието отново бе разгледано положението в нашите съседки Турция и Гърция, изпълнението на приетите мерки по профилактика от заседанието от 18 октомври, както и конкретната епизоотична обстановка на територията на общината.
Началник сектор в Районната ветеринарна лечебница д-р Диана Гагова информира, че по определения график на 20 октомври е направена проверка-обход на ловните полета на ДДС “Чепино”, а на 26 октомври на ловните полета на ДДС “Алабак”. На територията на двете стопанства не са открити мъртви птици. Комисията се запозна и със сигнала на частни стопани от Костандово, които са открили труп на птица, който е изпратен за изследване в София. Във връзка с това са взети и изпратени за изследване кръвни проби от 10 птици в същото стопанство и от още 10 птици в съседния двор. Ежедневен е контролът в птицефермата в местността “Бучимиш” (Драгиново), където всичко е спокойно.
Комисията констатира, че евентуално може да се появи риск за птичи грип през декември, когато закъснелите поради топлото време прелетни птици прелетят през България. Колкото до нас, ние не сме на пътя им и тази вероятност е нищожна. Главен експерт Н. Шаламанов се обръща с молба към гражданите на града и общината да оказват пълно съдействие на хората, тръгнали да преброяват птиците и животните в частните стопанства. Целта е общината да разполага с точния брой птици и животни, та при случай да може да реагира адекватно с нужното количество ваксини и серуми.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1721