Съветниците на средата на мандата: Издържахме тежък изпит
Дата: Tuesday, November 15 @ 10:00:56 UTC
Topic: Политика


В края на 2 изключително трудни и динамични години, след един редовен и два частични избора за кмет, нескончаеми съдебни битки, напрежение и негативизъм сред жителите на общината, обществени и лични конфликти Общински съвет - Велинград направи своята равносметка. На 10 ноември, точно 2 години след старта на новия местен парламент, председателят му Неджат Кехайов представи подробен отчетен доклад за свършеното и несвършеното от съветниците (акцентите от доклада публикуваме отделно). Той сподели, че му е било трудно да напише този отчет, защото всички неуредици, с които стана известен през този период Велинград, са сложили отпечатък и са рефлектирали и върху Общинския съвет.
На средата на мандата Общинският съвет обяви своите изводи и поуки, като ги обобщи с думите “Над всяко едно решение трябва да стои единствено общественият интерес”. В пресконференцията освен г-н Кехайов взеха участие зам.-председателят Михаил Алексиев и председателите на групите на БСП - Тома Пачалов, ДПС - Реджеп Сиджим и “Съединение” - Екатерина Каферинова. Не присъства председателката на групата на НДСВ Надежда Ключкова.
След представянето на отчета логичният първи въпрос бе защо мнозинството велинградчани не харесват работата на Общинския съвет, защо го няма нужният синхрон с гражданите, наясно ли са с оценката за тяхната работа от страна на избирателите.
Екатерина Каферинова подчерта, че не приема лансираната теза, че съветниците защитават свои лични и корпоративни интереси. Напротив, за първи път във Велинград се случи нещо, което е извън нормите на политиката - свидетели сме на мнозинство в Общинския съвет, в което участват множество политически партии. Това говори, че съветниците са надмогнали лични и политическите интереси и то в името на обществения интерес, каза г-жа Каферинова. В случая с договора за чистотата мнозинството съветници са защитили обществения интерес, защото са с тогавашното общинско ръководство са имали различно отношение към общинската собственост. Негативното отношение към Общинския съвет е формирано до голяма степен от медиите, заяви Ек. Каферинова, хвърляйки упреци към кабелната телевизия “ББТВ” заради това, че не дава право на отговор и не кани общински съветници. Г-жа Каферинова отправи благодарност към бившия врид кмет Атанас Водев за неговата и на целия Кризисен щаб работа по време на наводненията през август. Като най-голям пропуск в работата на общината тя изтъкна недостатъчните усилия по отношение на евроинтеграцията, с което се съгласи и М. Алексиев.
Организацията на работата на Общинския съвет е в помощ на гражданите: знаят се датите за сесии и комисии, има зам.-председатели, които разпределят задачите, има и отговорник за връзките с обществеността, каза Тома Пачалов. Няма големи разногласия между избирателите и Общинския съвет, допълни Реджеп Сиджим. Според него група платени хора са излъгали населението по района и да се твърди, че 29 съветници са престъпници е все едно да се каже, че река Марица извира от Гърция. Негативизмът и отношението на гражданите към Общинския съвет се формира от тяхната информираност, бе тезата на Н. Кехайов, който също не спести критики към отразяването на сесиите. Председателят на местния парламент заяви, че е горещ привърженик на участието на гражданите в управлението на общината; че е направен опит хората да бъдат привлечени в обсъжданията на плана за развитие на общината и на бюджета, но засега не се получава широка обществена дискусия. Неджат Кехайов припомни и сформираните през последните 2 години инициативи комитети. Ние отправихме покана към тези инициативни комитети за дискусия, но тя не бе приета; ние сме готови да дебатираме, а не само да се коментира едностранчиво от телевизионния екран, каза Н. Кехайов. Неговата самооценка е, че Общинският съвет през тези 2 години издържа много труден изпит, мина през противоречия, стигна до антагинозми, до крайна мярка като отстраняването на кмет, но успя да отстоява обществения интерес. Затова Н. Кехайов благодари на съветниците за техните решения и напомни, че само времето е съдник и тепърва ще се говори за този Общински съвет, който за първи път не е безличен. Съветниците информираха, че се спазва споразумението с кмета Стоян Дулев и той всяка седмица ги информира за общинските дела. Знак за промяна в отношението към Общинския съвет е, че кметът е предложил съветници да се включат в комисии заедно с администрацията, включително при изработване на програмата към плана за развитие на общината.
За следващите 2 години от мандата съветниците са оптимисти, че при добри взаимоотношения между съвета и кмета, енергията ще се насочи към стопираното развитие на Велинград и общината. Засега конкретни идеи не бяха оповестени, но Ек. Каферинова и Т. Пачалов подсказаха, че се мисли и можем да очакваме съветниците да избистрят идеи как да стигнем Банско и Самоков. Всъщност точно това и очакват от тях избирателите-данъкоплаци и след като за 2 години не го получиха, в оставащите 2 години от мандата с пълно право ще изискват много повече от този Общински съвет.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1732