Изложбата “Армъните в България” гостува в областния център
Дата: Tuesday, November 22 @ 10:29:01 UTC
Topic: Култура


На 17 ноември в Етнографския музей в Пазарджик започна едномесечното гостуване на изложбата “Армъните в България”. Тя бе направена и видяна първо във Велинград, след това в София и Пловдив, а сега гостува в центъра на областта с най-много представители на тази общност - Пазарджик. Изложбата представя поминъка и бита на армъните, известни като “власи”, “цинцари”, “куцовласи” - представители на общност с интересна история и култура.
Гости на откриването бяха областният управител Ангел Чолаков, научната ръководителка на екипа на експозицията Светла Ракшиева, директорката на Исторически музей - Велинград Снежана Велева и директорът на Регионалния исторически музей - Пазарджик Димитър Митрев.
За първите посетители на изложбата пя армънската група “Кънтиклу носту”, в която участват армъни от Велинград, Ракитово и Дорково под ръководството на Никола Янев-Чоли. Именно нейните изпълнения приобщиха гостите към изключително самобитния армънски фолклор.
При откриването на експозицията г-жа Ракшиева подчерта, че тя е доказателство за богатството на културното различие, което е основа и извор на идентичността. Точно в нашия век на глобализъм е нужно всеки да изявява своята идентичност и да помни етническата си самоличност. Г-н Митрев също говори за армъните като една от най-малките етнически групи в България, която ревностно пази своята култура.
Гостуването на изложбата “Армъните в България” в Пазарджик е поредното признание за усилията на специалистите от велинградския музей. Защото благодарение на техния труд бе осъществена връзката между широкия кръг институции, подготвили изложбата: Етнографски институт с музей към БАН - София, Регионален исторически музей - Пазарджик, Център за аромънски език и култура - София, Исторически музей - Велинград и представителите на общността от нашия регион.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1737