Наградиха ветерани от войната с юбилейни медали
Дата: Tuesday, November 22 @ 10:43:55 UTC
Topic: Общество и наука


68 участници във Втората световна война от Велинград на 14 ноември присъстваха на церемония в общината, по време на която им бяха връчени юбилейни медали. Министерството на отбраната награди с юбилейни медали всичките 158 членове на Съюза на ветераните във Велинград, но заради възрастта и влошеното си здраве част от тях не успяха да дойдат в голямата зала. Поводът за отличията е 60-годишнината от края на Втората световна война. А самото връчване се забави по твърде прозаична причина: министерството не е имало достатъчно средства, за да направи всичките медали и след забавяне в крайна сметка част от тях са платени от бизнесдама от Русия, разказаха ветерани.
Церемонията бе открита от председателя на Съюза на ветераните в нашия град Борис Кюркчиев. Не скланяйте глави, бъдете горди, че сме защитавали родината, призова той бойните си другари. Средната възраст на членовете на съюза сега е над 84 години, но въпреки ниските пенсии и трудностите те имат с какво да се гордеят. Ние построихме България след Отечествената война, припомни им Б. Кюркчиев. Той бе остро критичен към сегашното правителство заради това, че разрешава на “американските империалисти” да строят бази на НАТО, че харчи над 1 милиард лева годишно за “жандармерията в Ирак”, а за пенсиите на българите няма никаква надежда. Ветеранът припомни славата на българската армия и съжали днешното й състояние даради това, че купува оръжия втора употреба и параходи-боклуци за милиони левове, след като доброволно е унижощила ядрени бойни глави.
По предложение на присъстващите с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите техни бойни другари. Кметът Стоян Дулев поздрави ветераните с 60-годишнината от края на Втората световна война и им връчи юбилейните медали и по една червена роза. Церемонията уважиха още ДПС-депутатът Фидел Беев, зам.-председателят на Общинския съвет Михаил Алексиев и зам.-кметът Реджеп Ходжов.
Тържествената церемония завърши с групова снимка за спомен пред общинската сграда, а след това ветераните се събраха на празненство в ресторант “Чинарите”.
Темпо







This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1744