Кога и във Велинград ще се асфалтират улици?
Дата: Tuesday, November 22 @ 10:45:00 UTC
Topic: Общество и наука


В дневния ред за ноемврийската сесия на Общинския съвет е включена точка за ремонт на осеяната с дупки улица “Бачо Киро” до СОУ “Св.св. Кирил и Методий” в кв. Лъджене. Независимият съветник Георги Михайлов остро постави пред зам.-кмета Реджеп Ходжов въпроса за разбитите и неасфалтирани улици. Съветникът настоя за спешно закърпване на ул. “Бачо Киро”, по която стотици деца всеки ден ходят на училище. На отговора на зам.-кмета, че не е останало нищо от парите за асфалтиране, Г. Михайлов опонира, че парите от курортния фонд по закон трябва да се ползват за подобряване на инфраструктурата и за реклама на курорта. А де факто никой не знае нито колко са парите от курортните такси, нито дали се събират всички, нито къде отиват.
Случаят с “Бачо Киро” отприщи дебати по темата, защото във Велинград има десетки улици като нея. Спешен ремонт е нужен и на улицата, която води към сметището, алармира управителят на “Стройком” Тодор Кютов. Там заради огромните дупки колите на “Стройком” разпиляват част от боклука и живеещите в района вече не желаят да пропускат сметосъбирачните машини.
Друг важен аспект на проблема посочи Мрамор Полежански. Належащо е общината да определи улици, по които да се движат тежкотоварни автомобили и по които това ще е забранено. Причината е, че заради тежкотоварните автомобили е разбита канализационната мрежа на много от улиците, на други места са застрашени подпорни стени на частни домове. Пример е ул. “Николай Хрелков”, където през лятото заради напукване на водопровода от тежкотоварни коли дни наред живеещите и гостите на курорта бяха без вода. Колкото и да е важна темата за асфалтирането на велинградските улици, едва ли ще се намерят оптимисти, че скоро ще има решение. Дори и Общинският съвет да намери пари за ремонт на “Бачо Киро”, една птичка пролет няма да направи. Но не може вечно да се отлага изключително наболелият въпрос за инфраструктурата на Велинград. Съветници са решили да предприемат по-сериозни стъпки по отношение на инфраструктурата и първата от тях вероятно ще бъде предложение за нов общ устройствен план на Велинград. С него ще се направи опит за спиране на стихийното застрояване, за да се избегнат инфраструктурни проблеми от рода на тези в Банско или по морето. Но и за плана, както и за асфалтирането, ще са нужни пари...
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1745