Общината иска баните официално
Дата: Tuesday, November 29 @ 09:55:49 UTC
Topic: Политика


На 24 ноември общинските съветници гласуваха с пълно мнозинство решение, с което дават съгласие за придобиване на трите държавни бани Вельова, Кремъчна и Сярна.
Начало на процедурата сложи затварянето за ремонт на Вельова баня, заради което граждани събраха подписка и поставиха пред общината като належаща задача решаване на проблема с банята. На предишна сесия Общинския съвет изслуша д-р Илза Попова, директор на местния филиал на “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс”, в чийто капитал са трите бани. Д-р Попова обяви, че една от възможностите е общината да води преговори с Министерството на здравеопазването като принципал на “СБР-НК” и да поиска да бъде прехвърлена собствеността на баните. Като необходима крачка в тази посока бе и гласуваното миналата седмица решение на Общинския съвет. Искането е мотивирано с това, че трите бани са паметници на културата от местно значение. Освен това от “СБР-НК” обявяват, че имат затруднения със стопанисването на баните и че те са извън основния предмет на дейност на дружеството, тъй като се ползват предимно за хигиенни, а не за здравни нужди.
Решението на Общинския съвет и мотивираното искане на кмета Стоян Дулев ще бъдат представени на вниманието на здравния министър проф. Радослав Гайдарски, който трябва да вземе крайното решение. Припомняме, че преди 2 седмици той заяви във Велинград, че не би трябвало да има пречки, ако зад искането не стоят други интереси. При обсъждането на темата съветникът Венко Бозев предложи към искането общината да придобие собствеността върху трите бани да бъде включена и бившата столова в кв. Каменица. Тя също е собственост на “СБР-НК”, от години не се ползва и се съсипва, също не отговаря на предмета на дейност на държавното дружество. Този обект не бе включен към искането за баните, тъй като съветниците имаха опасения, че така може да получат отказ и за баните. Кметът Дулев бе упълномощен да води преговори и за столовата и ако те дадат положителен резултат, Общинският съвет ще даде съгласие за придобиване и на столовата.
От тези решения струи оптимизъм, но тепърва започва много по-трудната част от задачата - да се убеди здравното министерство да върне трите бани на община Велинград. А отварянето на Вельова баня, за което настояват хората, едва ли ще се случи скоро. Темпо

Уважаеми читатели на вестник “Темпо” във www.velingdad.com, Ако четете вестника от чужбина или друг град в България, вие сигурно имате различни и интересни гледни точки за случващото се във Велинград. Предлага ме ви да споделите своите идеи за развитието на Велинград, като ни пишете на e-mail: tempo@velingrad.com. Вашата добра идея ще бъде публикувана във вестника като своеобразен коледен подарък за велинградчани. А ако искате специално да поздравите някого във Велинград за Коледа - пишете ни! Очакваме вашите идеи и поздрави до 16 декември 2005 г.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1753