Общината отчуждава частен имот за детска градина
Дата: Tuesday, November 29 @ 10:11:19 UTC
Topic: Общество и наука


Проблемите около имота, върху който е разположена детска градина “Фантазия”, са с 10-годишна давност. През 1995 г. Пазарджишкият окръжен съд възстановява част от парцела на наследниците на фамилия Оскови. Техните имоти са били отчуждени през 1978 г. за построяване на детската градина, а през 1995 г. са върнати с мотив, че строителството е извършено без нужните разрешителни и план.
През годините общината води борба за запазване на детското заведение, подкрепяна и от родителите на 150-те деца, посещаващи градината. Премина се през различни етапи и преговори с наследниците и се стигна до варианта общината да плаща месечен наем за земята. Но ситуацията се усложни допълнително заради крещящата нужда от ремонт на детската градина, включително за да бъде приведена в съответствие с нормите за противопожарна безопасност. В общинската хазна пари за подобни ремонти няма и скоро не се очертава да има. А за да кандидатства пред донори с проект задължително условие е земята да бъде общинска.
Така се стигна до предложението да се водят преговори с наследниците. Такива са водени от врид кмета Атанас Водев, но наследниците не са приели предложенията на общината за замяна или откупуване на тяхната част от парцела. Общата площ на парцела е 4451 кв.м., от които 3058 кв.м. са частни, а останалите са общински.
За да се намери трайно решение за бъдещето на ОДЗ “Фантазия”, съветниците трябваше да избират между два варианта: замяна на частния парцел с общински или принудително отчуждаване. Първият вариант бе на собствениците на въпросните 3058 кв.м. да бъде предложен общински имот с площ 10 722 кв.м. в района на оранжериите. С пълно мнозинство съветниците избраха втория вариант - да открият процедура за отчуждаване на имота. Собствениците на частния имот ще бъдат обезщетени със сумата от 139 000 лева. Тя е определена от лицензирания оценител Петко Спиридонов. След като решението за отчуждаване на имота е факт, кметът трябва за издаде съответната заповед. Тя може да бъде обжалвана пред Окръжния съд и е логично да се очаква, че ще има обжалване. След това ще се чака съдът да постанови окончателното решение на дългогодишния проблем на тази детска градина.
Темпо

Уважаеми читатели на вестник “Темпо” във www.velingdad.com, Ако четете вестника от чужбина или друг град в България, вие сигурно имате различни и интересни гледни точки за случващото се във Велинград. Предлага ме ви да споделите своите идеи за развитието на Велинград, като ни пишете на e-mail: tempo@velingrad.com. Вашата добра идея ще бъде публикувана във вестника като своеобразен коледен подарък за велинградчани. А ако искате специално да поздравите някого във Велинград за Коледа - пишете ни! Очакваме вашите идеи и поздрави до 16 декември 2005 г.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1757