Един глас не стигна за молитвен дом в Драгиново
Дата: Tuesday, July 04 @ 08:32:23 UTC
Topic: Политика


Председателят на местното обединение на официално регистрираната Обединена Божия църква - Драгиново Йордан Маин поиска от община Велинград терен и право на строеж на молитвен дом. Молбата предизвика сериозни брожения и в махала Водениците в Драгиново, за където е предвиден строежът, и в Общинския съвет.
126 жители на махалата събраха подписка против построяването на църковен храм и я внесоха в Общинския съвет. Становища против изразиха още кметът на Драгиново А. Алендаров и съветникът А. Кепчелев, подчертавайки, че г-н Маин е от Ракитово и се създава напрежение. При обсъждането в Комисията по образование на 28 юни съветникът д-р Джамбазов каза, че ако се правеше православен храм, нещата щяха да са други и драгиновци не биха се възпротивили. Точно на обратната позиция - без верска нетърпимост и в защита на правото на всеки да изповядва избраната от него религия, се изказаха д-р Цветан Дафов и Снежана Велева. Спорът продължи и в Комисията по общинска собственост и то с участието на депутата от ДПС Фидел Беев. Той директно заяви, че във Велинград може да има джамия, но не и в Драгиново да има църква и че това е политически въпрос. Зам.-кметът Никола Вецов му опонира, че не е нужно той да ги учи на политика. Кметът Стоян Дулев също призова към търпимост и посочи как в центъра на София има църква, джамия и синогога. И двете комисии гласуваха и подкрепиха с мнозинство строежа на молитвен дом на Обединена Божия църква в Драгиново.
Напрежението продължи и на сесията на 29 юни, когато пред залата дойдоха да протестират жители на кв. Водениците. След нови дебати (части от изказванията публикуваме в рубриката ГЛЕДНИ ТОЧКИ), 14 съветници гласуваха “за” строежа, 3 от Зелената партия бяха против, а 4 от ДПС се въздържаха. Така решението, за което трябват 15 гласа, не бе прието и засега молитвен дом в Драгиново няма да се строи.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2033