Проф. Боян Биолчев: “Добротата трябва да се разпъне на кръст, за да се разбере”
Дата: Tuesday, July 11 @ 09:17:01 UTC
Topic: Култура


В рамките на Празниците на културата особен интерес сред велинградската общественост и гостите на града предизвика срещата с ректора на СУ “СВ. Климент Охридски” проф. Боян Биолчев.В залата на Градската художествена галерия на 3 юли хората дойдоха да се срещнат не с преподавателя и ректора, а с писателя Боян Биолчев. Поводът - новата му книга “Белег”.
Председателят на литературния клуб “Н. Вапцаров” Аврам Жерев представи автора и книгата, цитирайки Евангелието на Йоан: “В началото е словото, после идват делата”.
За проф. Биолчев: завършил полска филология и богословие в Полша; автор на книги, преведени досега на 9 езика, между които датски, шведски, гръцки, словашки. Автор на сценарии за игрални и документални филми. Първата му отпечатана книга е сборникът разкази “Пробуждане” в далечната 1975 г., следват: “Сатурнов кръг”, “Бюро намерени вещи” и мн..др.
Разказът “Белег” дава заглавието и на книгата, в която са събрани 18 кратки разказа, повечето с посвещение и завършващи като сентенции: “Смъртта е тишина. Дълбока тишина, достъпна само за живите.”, “Животът е калейдоскоп в ръката на слепец.” или “Хората тъгуват, че нямат крила.А птиците...те може би винаги са тъжни преди полет”, “Добротата трябва да се разпъне на кръст, за да се разбере.”
Авторът на “Белег” сподели: “Разказите - повечето от тях ги нося в себе си много отдавна. Единият от тях го нося повече от 30 години.” Проф. Биолчев призна: “Познавам прекрасно Евангелието и имам началото на един роман за Исус и вече 20 години чувствам, че ще продължа да го пиша. Това ще правя, когато намеря ключа.” На въпроса на Атанас Водев как хората, на които е посветил разказите си, ги приемат, професорът отговори: “Досега имам 15 книги и само 2 са с посвещение. Разказите от тази книга ги писах винаги с приятели и съм щастлив за посвещенията, особено това на проф. Минчо Семов, който успя да прочете дни преди смъртта си “своя” разказ “Радостта на живота” и си отиде доволен.” Имаше въпроси, свързани и с престоя му на остров Ливингстън на Антарктида, посещаван от него 2 пъти за по месец и за мнението му по въпроса за славянската цивилизация, но аз ще предам отговора му на въпроса кога е писал повече двойки на студентите си - преди 20 години или сега? На това питане проф.Биолчев отговори с думите: “Като пишеш двойка, слушаш два пъти глупака, а умният си отива. Аз не участвам в тази върховна глупост”. Проф. Боян Биолчев дари своя хонорар за срещата велинградския самодеен театър по повод на 100-годишния му юбилей, а г-жа Н. Стефанова му подари пластика и цветя от името на Велинград.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2044