Майсторски клас по пиано събра даровити деца
Дата: Tuesday, July 11 @ 09:18:10 UTC
Topic: Култура


На връх Еньовден започна 10-дневен Майсторски клас по пиано за деца от Музикалните школи на нашата област. Курсът се проведе във Велинград в почивна станция “Клептуза” под ръководството на дългогодишната преподавателка в Музикалното училище и Академията в Пловдив Кристина Боева. За начинанието на фондация “Обществен фонд-Пазарджик” с изпълнителен директор Хартюн Ашикян разговарях с преподавателката по пиано Стоянка Енчева, чиято ученичка Милка Хорозова предизвика одобрение и получи високи оценки за представянето си.
Стоянка Енчева определи провеждането на Майсторския клас като “много похвална инициатива” и още: “Това е първата фондация, която похарчи пари не само за храна на бедните, а и за даровитите деца на Пазарджишка област, които имат голяма нужда от подобен род финансова помощ и подкрепа.”
На проведения в началото на май кастинг между ученици по пиано от музикалните школи на областта бяха избрани само 10 деца и между тях 2 от Велинград: Десислава Чаушева - ученичка на Ирина Байрактарова и Милка Хорозова. Оценката за малката Деси бе “удивително възприемчиво дете, което свири само от две години и при това няма в къщи пиано”. Хубавото е, че след отличното й представяне в курса вече има и пиано в дома си. Поради навехнат пръст Милка Хорозана не можа да участва в кастинга, но когато организаторите на Майсторския клас я чуха как свири, веднага бе включена. И тя не разочарова. За нея преподавателката й по пиано Стоянка Енчева каза: “Блестящо представяне пред публиката по време на курса. Тя винаги свиреше последна като най-добра.”
Най-важното от този курс за талантливите деца според г-жа Енчева е фактът, че децата не само усъвършенстваха свиренето си, но и промениха отношението си към него. Освен това по време на курса се създаде приятелство между личности с общи интереси и конкуренция между тях кой ще свири по-добре.
В Майсторския клас взеха участие и ректорът на Музикалната академия в Пловдив проф. Анастас Славчев, съпругата му проф. Дора Славчева и техният син - концертиращ по световните сцени музикант, който живее в Лос Анжелис, доктор на музикалното изкуство Георги Славчев. Особен интерес и “спомен завинаги” оставиха у малките музиканти изпълненията на четири ръце на дуо Славчеви и показното свирене на Георги Славчев.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2045