ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Безработни се спасяват от работа с неверни медиц
Дата: Tuesday, July 11 @ 09:35:45 UTC
Topic: Общество и наука


Комисия на ТЕЛК започна масови проверки на лекарски протоколи, издадени на безработни, регистрирани в Бюро по труда - Велинград. Причината за повторното проверяване на диагнозите, издадени от местните лекарски комисии е, че за голяма част от тях съществуват съмнения, че не отговарят на истината. Становището на ТЕЛК по тези протоколи е, че те са неверни и незаконсъобразно издадени. По темата търсим коментар на специалистите, защото се оказва, че регистрирани безработни търсят активно работа само по документи, а когато им се предложи такава, правят всичко възможно да я откажат.

Д-р Лина Веселинова, началник на Регионален център по здравеопазване Пазарджик: Ако се наложи, медици ще бъдат санкционирани За случая с масовото издаване на лекарски протоколи за временна нетрудоспособност сме запознати по сигнал на велинградската дирекция Бюро по труда. Спазвайки нормативните уредби, сме разпоредили проверка на тези медицински документи да бъде направена от ТЕЛК. За съжаление случаят във Велинград не е единичен. С подобен проблем сме се сблъсквали и в Пазарджик, и вРакитово. Нашите експерти ще проведат среща с членовете на тези лекарски комисии, за да проверят как стоят нещата. Ако се наложи, тези медици ще бъда санкционирани. Глобата за подобно нарушение е между 1000 и 1500 лева.

Атанас Водев, директор на Бюро по труда Велинград: Ако пак откажат работа, регистрацията им ще бъде прекратена
Не мога да коментирам лекарските становища и мотивите на лекарите, подписали се под фиктивни заболявания. Факт е, че при нас има голям брой такива медицински документи и повторните проверки показват, че те не отговарят на истината. Оказва се, че регистрирани безработни, особено от селата Света Петка и Драгиново, просто не искат да работят, когато им се предлага работа. Тези откази пречат на реализацията на програмите за заетост, по който БТ извършва насочване на лица. От страна на дирекцията е направено каквото трябва след като има установяване на неверни лекарски протоколи. И ако тези лица отново откажат работа, регистрацията им ще бъде прекратена.

“Безработни” плащат 60 лева “на черно” за такъв протокол
Близо 70 са лекарските протоколи, издадени на местни безработни, с който се удостоверява, че същите са във временна нетродуспособност. Проверките на ТЕЛК обаче показват, че всеки 7 от 10 такива лекарски становища са с невярно съдържание и са незаконосъобразно издадени. Казват, че издаването на такъв лекарски протокол, с който съвсем законно може да откажеш работа, струвал 60 лева. Сумата явно не представлява проблем за регистрирани безработни, които получават социални помощи, но в същото време работят в сивия сектор без договори и без всякакви данъчни задължения. Как да обобщим една такава ситуация? Може би с думите “Това е България, тук нещата стоят така”. Всъщност практиката да работиш и в същото време да се водиш безработен е явление, което отдавна не изненадва никого. При това положение цифрите и анализите, показващи висока безработица (особено за селата от общината), може би също не трябва да изненадват и да стряскат никого.This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2048