Гледайте с едно око към Европа, но с две очи към Изтока
Дата: Tuesday, May 01 @ 09:48:32 UTC
Topic: Култура


За втори път велинградчани и гостите на курорта могат да видят в Художествената галерия платна на Николай и Светослав Рьорих. В експозицията са включени няколко картини, които видяхме миналата година плюс много други, които се показват във Велинград за първи път. Изложбата бе открита на 26 април с лекция на председателя на националния клуб “Рьорих” Тодор Ялъмов.
Той подчерта, че през 2007 г. акцентът пада върху дейността на Юрий Рьорих, тъй като се навършват 105 г. от неговото рождение. Семейство Рьорих (бащата Николай, майката Елена и синовете Светослав и Юрий) е една “духовна дружина”. На тях принадлежат най-смелите културни планове през ХХ век: през 1929 г. построяват първия небостъргач в Ню Йорк, свързан с културата; създават културен център в Париж; извършват най-голямата географска експедиция на века през Индия, Тибет, Монголия, Русия през 1023-28 г.; създават института за изследване на Хималаите “Урусвати”. Всички притежават изключителна образованост и духовна сила. Юрий Рьорих, за когото разказват част от информационните табла в изложбата, завършва индийска филология в Сорбоната. На 15 г. знае осемте основни езика на Азия, а по-късно се изгражда като съвършен полиглот. Това плюс военното и икономическо образование му позволяват да поеме охраната на географската експедиция и да създаде уникалния речник на санскрит-тибетски-руски-английски език. Тодор Ялъмов очерта мостовете и връзките между фамилията Рьорих и България. Първият основател на дружество “Рьорих” у нас е писателят Николай Райнов, а голям тласък на отношенията дава Людмила Живкова, която организира година на Рьорих и довежда в страната ни Светослав Рьорих. Г-н Ялъмов подчерта и връзката на духовното учение на Рьорих с най-древните пластове на българската история. Институтът за изследване на Хималаите “Урусвати” е създаден в долината Куло, където се раждат 18-те книги на древния индийски епос “Махабхарата” и където още се пази споменът за българите и техните умения на коневъдци и на майстори на т.нар. “български ботуши”.
Като секретар на Института за древни цивилизации г-н Ялъмов говори много за последните открития за българската цивилизация. Според него множество научни факти сочат, че пътят на българите е тръгнал от днешна Индия и Пакистан, че са били част от Персия (днешен Иран), че са първата и най-древна цивилизация на Европа. Той дори постави въпроса дали аргонавтите и Златното руно не са достигнали до нашия мост Калиакра, а не както е според популярната версия до колхида в днешна Грузия. Голяма част от това, което науката е открила за миналото на българите, все още не излиза на бял свят заради съпротива на научните среди и у нас, и в Западна Европа. Според лектора генетиката е доказала, че българите са в основата, те са подложката на Европа и затова европейците трябва да се радват, че ние сме при тях, а не обратното.
Нека да гледаме с едно око към Европа, но с две очи към Изтока, призова Т. Ялъмов. Неговото убеждение е, че в момента заради доминирането на САЩ светът е еднополюсен. Но природата не търпи нищо антидиалектическо и затова други полюси набират скорост. До 20-30 г. Индия ще бъде един от трите световни колоса заедно със САЩ и Китай, прогнозира Т. Ялъмов. Страната, в която е преминала голяма част от живота и дейността на фамилията Рьорих, днес съвсем не е “тъмна Индия” и трябва да учим нейните духовни уроци.
Изложбата “Общите корени на цивилизацията” ще остане във Велинград до 20 май т.г.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2274