На Острец отново ще има храм “Св. Георги”
Дата: Tuesday, May 01 @ 10:11:06 UTC
Topic: Култура


На 6 май, Гергьовден, ще бъде направена първа копка на нов християнски параклис на връх Острец. Идеята ще осъществи Инициативен комитет начело с Венко Бозев и Гено Пеев, в който са включени много хора от ДДС “Алабак”. Същият инициативен комитет вече построи новите параклиси “Свети Никола” в местността Николова черква и “Свети Илия” на Елин връх, който предстои да бъде открит. На високия 1378 метра връх Острец през Средновековието е имало черква, чийто основи личат и днес. А според преданието през средните векове тук е имало и манастир “Свети Георги”.
“Колективната памет е много трайна, няма значение през какви перипетии е преминала общността. Затова когато Христо Попконстантинов идва в Чепинско, записва разказите на хората за “Гергьова черква” на връх Острец “, казва етнологът в Исторически музей Велинград Георги Куманов. Специалистите от музея са посочили и мястото, на което да бъде изграден новият параклис. Инициаторите канят велинградчани и госjите на града на 6 май около 12.30-13 часа да се качат на Острец и да присъстват на първата копка на параклиса “Св. Георги”.
Празничната програма за 6 май във Велинград включва още кратко тържество пред общината в 10.30 часа, поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните в кв. Лъджене (той бе ремонтиран за празника, след като в нощта на Великден остана със счупени колони) в 10.45 ч. и пред паметника в кв. Чепино в 12 часа. На площада в Чепино след това ще има празничен концерт с участието на ансамбъл “Чепино”. На 6 май своя храмов празник ще отбележи с тържествена служба и курбан за здраве и църквата “Св. Георги” в Чепино.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2283