На велосипед до Гърция и обратно
Дата: Tuesday, May 08 @ 07:27:12 UTC
Topic: Спорт


Група любители на велосипедите от Велинград осъществиха преход с колела до гръцкия град Кавала и обратно. Това стана между 28 април (събота) и 1 май (вторник), когато Костадин Велчев, Огнян Златев, Сотир Николов, Тодор Кайков и Александър Гайдев изминават на педали около 370 километра в двете посоки. През цялото време те са придружавани от помощен бус с водач Николай Шарков. Велопоходът започва от гара Генерал Ковачев (до Елешница) в 7 часа сутринта.
Велосипедистите преминават последователно през Гоце Делчев, Садово, ГКПП “Илинден”, Неврокоп, Драма и Кавала, който град е последната спирка на прехода. Цялото това разстояние от около 185 км. ентусиастите изминават за 13 часа, като по време на пътуването правят почивки само за храна. Вечерта нощуват на един от заливите на Бяло море, а следващия ден посвещават на разходки из Кавала. Отлично впечатление у групата оставя както добре уреденият морски курорт на нашата съседка, така и старинната крепост Лемнос, намираща се в близост до Кавала. Не по-малко колоездачите са впечатлени и от отношението на гръцките шофьори към тях, които непрекъснато се грижат за тяхната безопасност. Нещо повече - по гръцките магистрали съществува отделна лента за движение само на велосипеди, което изключително улеснява любителите на този спорт.
На третия ден от този поход колоездачите се завръщат по същия маршрут в малко по-бавно темпо, като нощуват в Огняновски Минерални Бани и на 1 май се прибират във Велинград. Въпреки тежките метеорологични условия, особено на отиване, и трите спукани гуми, всички са щастливи и “заредени с енергия” по думите на един от участниците за нови походи. Следващата дестинация на велотуристите ще бъде Велинград - Охрид.
Николай СтойновThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2287