МС даде становище по казуса с двете съветнички
Дата: Tuesday, May 08 @ 08:19:57 UTC
Topic: Политика


Общинската избирателна комисия бе свикана на заседание на 3 май, тъй като бе получено поисканото от правистите на Министерския съвет становище по казуса с общинските съветнички Атанаска Хрисчева от СДС и Снежана Велева от БЗНС.
Предисторията: преди 2 месеца групата съветници на БСП изпрати сигнал до ОИК, че двете са едновременно общински съветници и ръководители на общински структури - Ат. Хрисчева е управител на Общинско предприятие “Спортни имоти и пазари”, а Снежана Велева е директор на общинския Исторически музей. Общинската избирателна комисия се събра и реши да поиска писмени становища по конкретния случай от Общинския съвет и от Министерския съвет. Тези становища бяха разгледани на заседанието на ОИК на 3 май. Позицията на председателя на Общинския съвет Неджат Кехайов е, че няма нарушение на Закона за местното самоуправление: при г-жа Хрисчева има “заварено положение”, тъй като тя е избрана за управител на общинското предприятие преди измененията в закона, г-жа Велева не е управител на общинска структура, създадена по ЗОС. Становището на юристите от Министерския съвет обаче е различно. Според тях в случая с Атанаска Хрисчева има нарушение на ЗМСМА и тя не може да бъде едновременно общински съветник и управител на общинско предприятие. От МС не се ангажират със становище по случая със Снежана Велева.
Членовете на ОИК решиха да спазят разпоредбите на чл. 30, ал. 6 от ЗМСМА и да запознаят Атанаска Хрисчева и Снежана Велева като заинтересовани страни с получените становища. Двете общински съветнички ще бъдат поканени на заседанието на ОИК този вторник, 8 май.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2295