Проф. Димитър Дойчинов: Изкуството ни е елитарно и публиката е малко
Дата: Tuesday, May 22 @ 08:23:07 UTC
Topic: Култура


60 китаристи от България, Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Германия за шести пореден път се събраха във Велинград от 17 до 19 май. В рамките на три дни тук се проведе вече утвърдилият се като традиция Шести Балкански фестивал и конкурс на класическата китара, организиран от Нов български университет и Община Велинград.
Наградният фонд на проявата бе 3 000 лева, а в международното жури и тази година бяха утвърдени и познати имена: проф. Димитър Дойчинов, който е основният организатор на проявата; Ева Фампас от Гърция - дъщеря на световно призантия китарист Дмитрис Фампас, на чието име има основана фондация и тя дава своя награда за изпълнител на творба на Дм. Фампас; Гауер Караско, дошъл специално от далечна Бразилия; Светла Митева - преподавател и китарист от Пловдив; Андреа Трасивуло от Кипър; Саня Милотинович-Гаудерич - диригент, композитор и изпълнител от Сърбия; известният в цял свят китарист и преподавател Герхард Райхенбах от Германия. Преди началото на фестивала на пресконференция проф. Димитър Дойчинов изрази съжаление, че заради свои ангажименти велинградчанинът Костадин Ланджов се е дистанцирал от фестивала. Миналата година професорът обяви намерението си да предаде щафетата по организацията на проявата на К. Ланджов, но засега това се оказва невъзможно. Той благодари на Веска Велева, която единствена от община Велинград помага за провеждането на Балканския фестивал и конкурс. Проф. Дойчинов определи като основна цел китаристите, които са едно малко семейство, да се срещат, да свирят, да израстват професионално, да се опознават. Ясно е, че наградният фонд не е главният стимул, по-важно е желанието да се държи високо ниво. Нашето изкуство е елитарно, публиката е малко, но знаем, че който е дошъл, иска наистина да ни слуша, каза професорът.
Конкурсната програма се проведе в две възрастови групи и в два кръга. Сред китаристите до 16 г. журито определи две първи награди - за Павел Ралев и Ангел Леви от България; две втори награди - за Жулиета Пелева от България и Ридван Адем от Турция и една трета награда за Деян Димитров. Класацията над 16 г. оглави Миле Каровски от Македония, втори стана Метар Хионис Панайотис от Гърция, а трети сънародникът му Андреа Лукополос. Наградите бяха връчени на официалното закриване на фестивала в събота вечерта пред камерна публика и при отсъствие на общински представители. Рецитал изнесоха Ева Фампас и Гуер Караско, прозвучаха и изпълнения на победителите в тазгодишния конкурс.
Още една новина от събитието: добре познатият на велинградската публика млад китарист Давид Дяков, чиято звезда изгря именно тук, ще изнесе самостоятелен концерт по повод 24 май в столицата на Македония Скопие.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2312