ДПС първи, но със слаб резултат
Дата: Tuesday, May 22 @ 08:37:42 UTC
Topic: Политика


Първите за България избори за Европейски парламент в община Велинград протекоха на фона на абитуриентски тържества, поройни дъждове и традиционния неделен пазар. Избирателната активност не само на велинградчани, но и на жителите на цялата община удари отрицателен рекорд. От имащите право на глас 35 703 човека до урните в неделя отидоха едва 10 186 избиратели. Във Велинград по неофициални и непълни данни правото си на глас упражниха 5775, а в останалите селища - 4619 човека.
Изборният ден премина спокойно, политическите сили не съобщиха за подаването на жалби за нарушения до РИК. Сутринта активността в цвете ромски махали Анезица и Асфалтова база беше необичайно ниска, гласуващите се брояха на пръсти, но по-късно около 200 човека пуснаха бюлетини - този път предимно за ДПС. Въпреки новостите при гласуването и отчитането на бюлетините, секционните избирателни комисии се справиха сравнително бързо. До късно вечерта в неделя обаче не пристигнаха резултатите от секциите в Бутрево, Враненци, Бирково, Чолаково, Цветино, Бозево и една секция от Света Петка. Поради това резултатите, които събрахме до редакционното приключване на броя, не са окончателни.
В сградата на Стария съвет, където в изборните нощи политическите сили броят подадените за тях гласове, никой не посмя да празнува заради неяснотата кой е крайният победител в евровота на национално ниво.
Резултатите за община Велинград в общи линии потвърдиха предварителните прогнози и очаквания: победа за ДПС, второ място за БСП, трето за Атака, четвърто за ГЕРБ, пето за НДСВ. Далече под бариерата за излъчване на депутат останаха СДС и ДСБ. КАК ГЛАСУВА ВЕЛИНГРАД
Във Велинград гласуваха 5775 от имащите право на глас 21 624 избиратели. Активността от 26.7% е ниска, ако се сравнява с последните парламентарни и местни избори, но е близка до общата за страната на евровота. В града като първа политическа сила на изборите за европейски депутати се нареди БСП с 1490 гласа. Въпреки челното място, резултатът е нисък за социалистите, които на парламентарните избори взеха 4084 гласа. На второ място в града е Атака с 1338 гласа. Партията на Волен Сидеров е единствената, която тук бележи ръст в сравнение с парламентарния вот - от 1205 гласа през 2005 г. подкрепата се е увеличила, макар и минимално, на 1338 гласа. Явяващата се за първи път на избори ГЕРБ стана трета политическа сила във Велинград със спечелените 1278 гласа. На четвърто място е ДПС, като този път движението събра едва 417 гласа в градските секции и близо 200 от тях дойдоха от ромските махали. За сравнение на последните парламентарни и местни избори резултатите за ДПС в града се движат в диапазона 1200-1500 гласа. Пета позиция във Велинград спечели НДСВ с 345 гласа - доста под очакванията и далече от постигнатите на парламентарния вот пред 2 години 2722 бюлетини. Вдясно СДС и ДСБ отбелязаха условно равенство съответно със скромните 271 и 242 гласа. Близо до тях е ЗНС с подкрепата на 193 избиратели от града. КАК ГЛАСУВАХА СЕЛИЩАТА ОТ ОБЩИНАТА
Броят на избирателите в селищата от общината за евровота бе 14 079. В избора участваха около 5000 избиратели. Активността бе около 33% - по-висока в сравнение с Велинград, но ниска в сравнение с предишните избори, когато до урните на места отиваше над 80% от електората на ДПС. Партията на Ахмед Доган е безспорният лидер с получените около 4300 гласа от селищата в общината. В същото време в ДПС нямат повод да са доволни от показания резултат, защото той е най-ниският за движението от години в община Велинград. Припомняме, че на парламентарните избори през 2005 г. за ДПС в община Велинград гласуваха 7700 човека, а преди евровота лично лидерът Ахмед Доган дойде тук да агитира. Извън масираната подкрепа за ДПС, от селата БСП взе около 280 гласа. Силен резултат постигна ЗНС - 262 гласа, от които 171 в Кръстава, тъй като кметът на селото беше в земеделската листа като кандидат за евродепутат. НДСВ получи около 200 гласа, СДС - 86, Атака - 69, ГЕРБ - 51, ДСБ - 37. КАК ГЛАСУВА ОБЛАСТТА
Рано сутринта в понеделник Районната избирателна комисия в Пазарджик обяви, че в евроизборите са участвали 25.31% от имащите право на глас избиратели в нашата област. В областта първа политическа сила е БСП с 21.34%, следвана от ГЕРБ с 19.80% и ДПС с 18.83%. на четвърта позиция е Атака с 16.90%, на пето НДСВ с 8.35%. СДС печели 4.10%, ДСБ 2.74%, а ЗНС - 2.10%.
Заради многото въпросителни в изборната нощ местните политически лидери не направиха своите първи коментари на резултатите. Точните цифри и първите им анализи - в следващия брой.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2318