110 години от рождението на Дарителката
Дата: Tuesday, May 29 @ 09:14:29 UTC
Topic: Култура


На 3 май се навършиха 110 години от рождението на Цвета Шуманова (по мъж Дамянова) - най-щедрата дарителка във Велинград, оставила за града направената с нейни средства къща и огромна колекция от художествени тъкани, картини и предмети на изкуството.
По повод годишнината в Историческия музей на 23 май бе открита изложба под наслов “Дарителката”, направена съвместно с Националния дарителски фонд “13 века България”, на който Цвета Шуманова завещава своето дарение. Нейният динамичен и изпълнен с обрати и предизвикателства живот бе припомнен с мултимедийна презентация, подготвена от фонд “13 века България” и представена от Даниела Цопанова. Цвета Шуманова се ражда в семейството на Тодор и Злата Шуманови, баща й е кмет на Лъджене, а споменът за родителите я кара през 1972 г. в тяхна памет да направи дарението на Велинград. Голяма част от живота й преминава в САЩ, където отива със съпруга си. Но и там, далеч от родината, тя посвещава всичките си усилия да съхрани красотата на българското в майсторски шевици, художествени тъкани, картини. Пътува из цяла Америка и в десетки изложби показва нашите бродерии, килими, носии. Отзивите в американската преса са въодушевени, а партиотизма си Цвета Шуманова демонстрира и появявайки се в ООН в българска народна носия и с родния трибагреник. Направила много за популяризирането на българската народна традиция в САЩ, Цвета Шуманова купува 7 тъкачни стана и се връща във Велинград. Тук решава да построи къщата в центъра на града, позната на съгражданите й като “къщата на леля Цвета”, която да стане център на занаятите.
При откриването на изложбата изпълнителният директор на фонд “13 века България” Тошо Пейков сполучливо нарече тази къща “малкия Културен дом на Велинград”. Той определи делото на Цвета Шуманова като добротворство и образец на сръчност и патриотизъм. И призова за повече нейни последователи, дарители и меценати, защото те са в основата на Третата българска държава.
В следващия един месец изложбата “Дарителката” може да бъде видяна в една от залите на Историческия музей.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2324