Съдът разклати местната власт: За 24 часа ВКС потвърди и отмени присъдата на кме
Дата: Tuesday, May 29 @ 09:37:15 UTC
Topic: Криминална хроника


В рамките на 24 часа от 21 до 22 май Върховният касационен съд (ВКС) първо потвърди, а след това отмени присъдата на велинградския кмет Стоян Дулев. Драмата се разигра в няколко действия:
Около 16 часа на 21 май 2007 г. на официалната страница на ВКС в интернет излезе решение, с което жалбата на кмета срещу постановената му от Пловдивския апелативен съд условна присъда от година и половина затвор се отхвърля. Това означаваше, че община Велинград остава без кмет, тъй като Стоян Дулев не може да заема поста при влязла в сила присъда.
В понеделник вечерта и във вторник сутринта властимащите в Общинска администрация и Общинския съвет проведоха десетки разговори и консултации в различен формат. Обсъждаше се дали да се свиква извънредна сесия на местния парламент, тъй като по закон в случай на предсрочно прекратяване на кметските правомощия съветниците трябва да изберат за кмет един от заместник-кметовете или общински съветник. В зоната на горещите обсъждания бе и депутатът от ДПС Фидел Беев.
Във вторник следобед нещата се промениха драматично: на същата официална страница на ВКС решението по делото бе сменено и присъдата на Стоян Дулев бе отменена. Дилемата кой ще бъде кмет отпадна - поне до новото произнасяне на Пловдивския апелативен съд, тъй като ВКС върна там делото за ново разглеждане.
Потърсихме информация за промененото решение на съда от Ася Грънчарова, началник на кабинета на председателя на ВКС. След настояване от страна на медиите на официалната страница на ВКС бе публикувано следното съобщение:
“21 май 2007 г. при обявяване на Решение №287/2007 г. по наказателно дело № 12/07 г. по описа на ВКС, II наказателно отделение, е допусната неволна техническа грешка при нанасяне в информационната деловодна система. Техническата грешка е забелязана на 22.05.2007 г. и съответният съдебен служител веднага е нанесъл поправката. Във връзка с това публикуваме пълния текст на диспозитива на посоченото решение: “ОТМЕНЯ изцяло решение № 252/12.10.2006 г. по н.д. № 68/2006 г. на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена присъда № 1/09.2006 г. по н.д. № 519/2005 г. на Пазарджишкия окръжен съд и ВРЪЩА делото на същия съд за ново разглеждане от стадия на съдебното заседание. Решението не подлежи на обжалване”. В решението си съдиите от ВКС постановяват, че кметът “е орган на власт, а не длъжностно лице” и че преди да подпише незаконосъобразния договор за сметопочистването с “Беев и Беев”, Стоян Дулев е потърсил мнението на юриста на общината. Включената в договора клауза за “предварително изпълнение” също не се счита за престъпление, тъй като предварителното изпълнение е предвидена в закона процедура. В качеството си на врид кмет Ст. Дулев еднолично не е взимал решение “Беев и Беев” да ползват контейнери за смет, собственост на общинската “Стройком”. Тричленният състав на ВКС връща делото в Пловдивски апелативен съд, където то да бъде разгледано от нов съдебен състав, различен от този, потвърдил условната присъда на велинградския кмет.
Една “неволна техническа грешка” за пореден път разклати местната власт във Велинград, която през последните 3 години е постоянен заложник на различни съдебни инстанции. Разклати и (не)доверието в българското правораздаване. Наказателното дело срещу кмета Стоян Дулев от 2005 г. продължава и има всички предпоставки да не приключи до местните избори наесен.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2330