ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Резултатите от евровота през погледа на младите
Дата: Tuesday, May 29 @ 09:43:07 UTC
Topic:


Иван Мавриков, председател на Либерална младежка асамблея:
Всички партии загубиха на местно ниво Всички партии загубиха на местно ниво в изборите за евродепутати. Дори новосформираната ГЕРБ се представи под очакванията. В същото време твърдият електорат на ДПС и БСП не се уплаши нито от дъжда, нито от корупционни скандали, нито от правителствена криза и гласува, без да се замисли за собствения си икономически стандарат и социален статутс. Именно тези хора подредиха партиите. Това несъмнено ще има отражение и на общинско ниво оттук нататък. Какво стана след евровота? От дясно заваляха оставки, на 3 юни предстои конгрес на НДСВ. В неговите рамки също се очакват промени в устава, които да дадат повече правомощия на координаторите по места с цел засилване на местните структури. Заговори се за колаборация вдясно. Според мен основният проблем на политиката вдясно е, че продължат да се дават грешни формули за понататъшно развитие. Като грешна приемам тезата, че СДС и ДСБ обединени трябва да са алтернатива на ГЕРБ. Това е теза, която работи в полза на БСП.
След поредицата от оставки и очаквани промени е нужно време, в което фундаменталните въпроси да се решават от новите ръководства - след задълбочено социологическо проучване сред избирателите. Едно е ясно към момента: въпреки масовото следизборно говорене, опозицията не е готово за предсрочни избори.

Петя Владимирова, студентка по европеистика:
Проблемът е във вота, който не бе упражнен
Традициите СА това, което СА! Особено във Велинград и особено по време на избори. Макар не с оптималния брой гласове, ДПС отново е първа сила в община Велинград. Не мисля, че това изненада някой в града, по–скоро имаше изненадани от сравнително доброто цялостно представяне на ДПС на тези избори. Но на фона на ниската избирателна активност в страната това е напълно обяснимо – просто привържениците на г-н Доган не се уплашиха от дъжда и дисциплинирани, както винаги, отидоха да гласуват. Но основният проблем не е в техните гласове. Проблемът е във вота, който не беше упражнен. Проблемът е в гласовете, които бяха дадени за откровено популистки и недоказали се партии. Проблемът е в гласовете, които бяха пуснати по навик. Проблемът е в партиите, които в старанието си да водят “позитивни” кампаниия не успяха да обяснят на хората същността и значението на тези избори. Проблемът е в хората, които се направиха, че не чуват дори и малкото съществени неща, които им се казаха. Но резултатите от тези избори са факт. Дали сме си извадили поука от тях ще си проличи на следващите. Защото 27 % избирателна активност на местния вот ще покажат единствено, че отново не сме си научили урока.

Ако политиците пак си спестят истината, наесет избирателят няма да им я спести
Как да повярваш на партиите, обявили се за победител след изборите на 20 май? Всеки, който поне мъничко може да смята, ще бъде скептик към победа, спечелена не заради одобрение към една или друга политическа сила, а заради нежелание да се подкрепи политически модел, който като под индиго едни от други копират нашенските политици. Моделът на популизма, на не особено интересните приказки и обещания, на неясните послания и липсата на конкретно отражение на всичко това върху прекия избирател. България е съвсем отскоро член на Европейския съюз, оттук нататък предстоят много вотове за евродепутати. Времето пред нас е време за разбиране на това какво е евродепутат и каква е неговата роля за бъдещето на голямото евро-семейство.
И ако до следващите евроизбори има 2 години време, след 5 месеца предстоят най-важните за общината. Партийните централи си преброиха твърдите ядра. Цифрите обаче няма да им свършат никаква работа, ако не анализират ситуацията, без да си спестяват истината. В противен случай наесен избирателят няма да им я спести.
Ако четем зад цифрите от гласуването, ще видим, че липсата на структури, на достатъчно правомощия за взимане на решения на място и припознати лидери ( всичко това липсва при ДСБ, НДСВ, ГЕРБ, АТАКА и СДС) правят победители ДПС и БСП – партии, чийто електорат гласува “по принцип”. Макар че за евровота и двете политически структури тук оставиха избирателя да си почива и не му дадоха много зор, резултатите категорично показват, че след няколко месеца крайните цифри ще бъдат увеличени, а специално за ДПС най-малко удвоени.This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2331