Поругаха параклиса “Свети Илия”
Дата: Tuesday, May 29 @ 09:47:50 UTC
Topic: Криминална хроника


Сутринта на 23 май група туристи от ТД “Острец” се качват до параклиса “Свети Илия” над Клептуза. Не са идвали 4 дни (от събота, 19 май) и са шокирани от картината, която ги посреща: прозорците на параклиса са счупени, вратата е разкъртена, масите около него са обърнати, върху някои от тях и върху пейките е пален огън. Вътре гледката е още по-грозна. Стените са залети с тъмно червена боя и “украсени” с нецензурни надписи. Всички електрически кабели са откъртени от мазилката. Подготвеният за поставяне на полилей синджир е отскубнат от тавана, на неговото място зее грозна дупка. Направената миналото лято нова масивна входна врата също е повредена и залята с боя. Откраднати са приготвените за боядисване вар, боя и лепило, с които хората са искали да “стегнат” храма за предстоящия Илинден. Липсват инструменти, счупени са пейки, направени около параклиса, за да има къде да поседнат хората.
Подиграха се с труда ни, ревахме, като видяхме какво е станало, казаха събралите се около поругания параклис хора. Всеки от тях, а и много други, е вложил личен труд, време, средства, вяра и любов в този православен храм. В продължение на години параклисът бе започнат от нулата и съграден от мъже и жени, които на гръб качваха тухли, греди, строителни материали; работиха без никакво възнаграждение месеци наред, с толкова енергия и вяра. Малкият, но красив православен храм над Чепино стана не само част от местната история, а и любимо място за посещение и туризъм. Стотици хора идват тук на 20 юли, Илинден, за да запалят свещ на Свети Илия. Но се намериха престъпници, които посегнаха на всичко това, съградено с най-добри чувства и помисли. Възмущението на хората от ТД “Острец” е огромно, председателката Любка Зинкова съобщи за вандализма със сълзи на очи. Веднага на място дойде екип на полицията, който обследва местопроизшествието и свали отпечатъци.
Дали извършилите това безчестие ще бъдат заловени и наказани? Какво ги е накарало да посегнат на параклиса? Дали са били млади и пияни или дрогирани? Възможно е, въпреки че в около параклиса нямаше оставени празни бутилки или спринцовки. Дали са обикновени крадци, решили да задигнат кабели, инструменти и строителни материали? Тогава защо просто не са ги взели и не са си тръгнали с откраднатото, а да останали да пишат по стените и да заливат с боя? Или става въпрос за провокация - етническа, религиозна? Съвпадение ли е, че поругателството е станало точно преди или след изборите на 20 май? Този вариант като че ли е най-лошият. Порой от въпроси, чийто отговори са много важни и трябва да бъдат намерени и оповестени пред обществото, за да не се дава превес на подозрения и съмнения.
Това не е първото подобно поругателство. През последните години няколко пъти крадци задигаха врата, тухли и керемиди от параклиса на Гергевана. Преди време имаше кражба и от църквата в Каменица, но отец Антон анатемоса крадците и те побързаха да върнат откраднатото. Така че поругалите параклиса “Свети Илия” трябва добре да знаят, че такъв грях не остава ненаказан. А хората, съградили параклиса “Свети Илия”, едва ли ще се откажат от благородното си дело. Защото те доказаха, че са големи българи и винаги ще останат такива.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2333