СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.08.08
Дата: Tuesday, August 19 @ 08:47:47 UTC
Topic: Обектив


ПРАЗНИК На 15 август, Голяма Богородица, най-оживеното място във Велинград бе църквата “Успение Богородично”. За храмовия празник бе раздаден курбан, направен с дарения от вярващите. Стотици хора запалиха свещ, провряха се под плащаницата на Богородица, дарена преди година на църквата и занесоха по домовете си китка босилек. Сянка върху хубавия празник хвърли продажбата на светена вода - левче за бутилка от половин литър.

БОЛНИЦА За 15 август бе насрочена среща между ръководството на общината и на двете болници - общинската “МБАЛ-Велинград” и частната “Здраве”. По искане на юристите на общината срещата бе отложена за 21 август, за да имат възможност да се запознаят в детайли със ситуацията. Междувременно още лекари от общинската болница обявиха, че напускат и отиват да работят в “Здраве”.

ПРИСЪДА Окръжният съд в Пазарджик осъди на 3 месеца и половина затвор велинградчанина Тодор К., 31 години. На 5 януари тази година той блъсна баща си Атанас от терасата вкъщи и мъжът почина. В хода на делото първоначалното обвинение в предумишлено убийство е заменено с убийство по непредпазливост. Адвокатите на обвиняемия са постигнали споразумение с Прокуратурата, а постановеният срок от 3.5 месеца затвор е вече излежан.

БРАШНО Българският червен кръст продължава кампанията за раздаване на брашно. Това е целева помощ от Министерството на социалната политика, а списъците на нуждаещите се са определени от дирекциите “Социално подпомагане”. Във Велинград пунктът за получаване на брашното е в СОУ “Васил Левски”, кампанията е до 10 септември. Хората, които имат право да получат помощта, трябва да носят лична карта.

ЕЛЕКТРОННО Регионалното управление на горите - Пазарджик въведе системата “електронен билет”. От този август дървесината ще се превозва на територията на областта с новия вид документ, който в голяма степен намалява възможностите за злоупотреби.

БАРТЕР В центъра на града, на алеята пред общината бе открит Панаир на модата. Организаторът на проявата е Български бизнес форум, който ще осигури на община Велинград безплатно участие през октомври на провеждащия се в столичната зала “Фестивална” Панаир на здравето.

СЕЛСКИ В Пазарджик се проведе семинар по Програмата за развитие на селските райони. Цялата територия на община Велинград отговаря на стандартите за селски район. Повече информация в Областната служба за съвети в земеделието, където изготвят безплатно и бизнес-план.

ЗАТЪМНЕНИЕ Така изглеждаше вечерта на 16 август лунното затъмнение в небето над Велинград. Природното явление можеше да бъде наблюдавано от цялата територия на България.This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3290