10 000 подписа за номинация на почетен гражданин
Дата: Tuesday, May 01 @ 10:01:44 UTC
Topic:


Ако жител на община Велинград иска да предложи свой съгражданин за почетен гражданин, той трябва да събере 10 000 подписа. Това реши Общинският съвет, приемайки допълнения към статута и критериите за номинации.


Съветниците определиха на какви критерии трябва да отговарят предложените за носители на званието: да са изявени държавни, обществени, стопански, научни, културни и спортни дейци, чиято дейност да утвърждава Велинград; да са проявили изключителен героизъм или да са направили дарение с непреходна стойност за града и общината. Носители на званието могат да бъдат и чуждестранни граждани със заслуги за развитието на общината.
Номинации имат право да правят кметът на общината, председателят на Общинския съвет или жители на общината, но чрез подписка с не по-малко от 10 000 подписа на съграждани. Цифрата надхвърля много пъти исканите подписи за издигане на кандидатури за кметове и съветници или за организиране на референдум. Общо 5 изменения, включително предложение да отпадне изискването за тази подписка, бяха направени от д-р Т. Зисов, но съветниците не ги приеха.
Материалите от сесията изготви Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7229