Призив от Историческия музей
Дата: Tuesday, May 08 @ 08:39:05 UTC
Topic:


Във Велинград вече е създаден и работи организационен комитет за отбелязване на 100 години от Балканската война. Във връзка с юбилейната годишнина от Историческия музей отправят призив към всички велинградчани да прегледат запазените стари семейни архиви, снимки, спомени и вещи. И ако открият материали, свързани с Балканската и последвалите войни в началото на ХХ век, да ги донесат в музея. Всяка стара снимка, всеки спомен от онази епоха са ценни и ако не бъдат съхранени, ще потънат в забвение.


От музея се обръщат и към близките, роднините и наследниците на войниците, загинали в Балканската война, чиито имена са изписани върху паметниците в Чепинското корито. Ако разполагат с информация за биографията, както и със снимка на героите, сега е моментът да я предоставят на музея.
През октомври във Велинград ще се състои национална научна конференция “Балканската война и Западните Родопи. Споделени размисли 100 години по-късно”. Подготвя се и сборник по темата, а издирените и споделени факти и материали ще помогнат да бъдат изчистени въпросителни и неточности около историческите факти и събития и да бъде допълнена и съхранена историята на Балканската война.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7254