Войнишките паметници - на централно място в Чепино, Лъджене и Каменица
Дата: Tuesday, May 08 @ 08:42:36 UTC
Topic:


На централно място в трите квартала на Велинград има паметници на загиналите във войните в началото на ХХ век - факт, който сам по себе си говори колко важно място в народната памет заемат Балканската и последвалите след еня войни.
Редно е, поставяйки цвете в памет на загиналите войници, да припомним накратко и историята на войнишките паметници на територията на Велинград. През годините много данни са събрани в Историческия музей, а във връзка с предстоящото честване на 100 години от Балканската война ще бъде извършено и пълно изследване на войнишките паметници.


Най-рано, през 1933 година, е направен паметникът на площада в Чепино. Негов създател е проф. Атанас Дудулов, чието име отчетливо се вижда и досега върху постамента. Първоначално паметникът е бил само чешма, върху която е имало поставено кълбо - това се вижда на стари фотографии, запечатили потъналата в зеленина и рози чешма, върху чийто стени са били изписани имената на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Пръвата световна война. Фигурата на войника с тръбата е поставена през 1936 година. По-късно са добавени и имената на загиналите в Отечествената война.
Паметникът в Лъджене е издигнат през 1936 година и също на два етапа - първо е направен постаментът, а фигурата на войника е поставена по-късно. Негов автор е Александър Занков. И тук върху стените на паметника четем имената на участниците в същите войни. На метри от този паметник се издига паметникът на Съпротивата, който е и костница.
В Каменица имената на загиналите във войните са изписани на паметна плоча на стената на църквата “Света Троица”. И тук е имало идея и организационен комитет за направа на паметник, но тя не се е осъществила и през 1935 г. е направена паметната плоча.
От години общината е прехвърлила поддръжката на войнишките паметници на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7255