За слава на българския войн и свети Георги
Дата: Tuesday, May 08 @ 08:47:16 UTC
Topic:


В българския календар 6 май е посветен на свети Георги и на славата на нашата армия. За Велинград това е един от празниците с най-много адреси: цяло Чепино празнува заедно с църквата “Свети Георги”, Каменица от десетилетия почита параклиса “Свети Георги” в местността Гергьовица (Гергевана), в Лъджене отдаваме почит паметта на участниците във войните пред паметника с техните имена. А над цялото Чепинско корито, високо на връх Острец, десетки хора се събират край новопостроената църква “Свети Георги” - знак за светостта на това място, пазена от векове.


Официалното честване на 6 май започна пред сградата на общината с церемонията по издигане на знамената. Представителният духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” откри тържеството с българския химн, след което поведе шествието към паметника пред църквата “Успение Богородично”. Там отец Александър отслужи празничен водосвет, а кметът Иван Лебанов поздрави присъстващите, завършвайки словото си с думите: “За славата на българската армия и нашето отечество България!”.
Гости на празничното честване бяха народният представител от ГЕРБ Ангел Даскалов, заместник-областният управител Ваня Минкова, председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, заместник-кметовете, общински съветници, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. На паметника бяха поднесени цветя от Общинска адиминстрация, Общинския съвет, ГЕРБ, БСП, ЗНС, СОСЗР, Историческия музей, читалище “Отец Паисий” и велинградчани.
С поднасяне на цветя започна и официалното честване пред паметника в центъра на кв. Чепино. На площада се стекоха много хора, които преди това почетоха храмовия празник на църквата “Свети Георги” и курбана, раздаден за здраве и благоденствие. Самодейците от ансамбъл “Чепино” към читалище “Св.св. Кирил и Методий” изпълниха най-доброто от своите песни и танци в чест на големия празник и за радост на публиката, събрала се в слънчевия 6 май на площад “Македония”.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7256