Професия лесовъд
Дата: Tuesday, April 02 @ 09:26:39 UTC
Topic:


Има една стара мисъл: “Който през живота си не е посадил едно дърво, той не е живял.” От най-ранна възраст съм възпитавана да обичам родната гора. Израснах в семейството на лесовъди, което ме накара да избера тази професия. За мене няма по-велико нещо да учиш младите хора да обичат родната гора, да се грижат за нея, да я стопанисват и отглеждат младите насаждения. Да виждаш омраза и ненавист в очите им за всяка стъпкана фиданка и всяко отрязано дърво. Да виждаш пред себе си израстването на младия лесовъд, както младата фиданка израства до старото дърво.

Гордея се, че посветих целия си съзнателен живот в обучението на млади хора да обичат и уважават родната природа.
инж. Радост Цакова

Целият си съзнателен живот съм посветил на лесовъдската професия. Още в далечната 1965 г., когато постъпих като ученик в тогавашния Горски техникум, реших, че това ще е моето поприще, моят личен избор. Одухотворен от гората в Чепински крайь аз продължих пътя на вече утвърдени в бранша имена. Станах преподавател в училището, което ми даде старт и възможност за истински полезни контакти с колеги и ученици. Независимо, че навлизам в последните години на моя професионален живот, аз продължавам да вярвам, че пламъкът на лесовъда е неугасим, че по-младата генерация са хора, мислещи за гората , готови да отдадат целия си живот в нейна полза. инж. Христо Белухов

За мен професията на лесовъда е преди всичко любов - любов към природата , любов към хората и самата българска гора. Лесовъдството за мен е всичко.
инж. Стоян Ачев

Родена съм в Родопа планина. А тя е приказна. За да я почувстваш, трябва да отраснеш сред гората. Да се докоснеш есен до пъстроцветните шумки от габър, да видиш грациозния скок на сърна, да вкусиш аромата на горска ягода и малина. Сториш ли това, ставаш пленник на гората. На нея станах пленник и аз. Избрах тази професия заради любовта си към гората, загрижеността ми към нея и нейното бъдеще. Гората е едно от най-ценните богатства на България. Затова ние трябва да се грижим за нея, тя е част от нашето минало, настояще и бъдеще.
инж. Вергиния Иванова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8206