Звездният миг на д-р Беличенова в Москва
Дата: Tuesday, April 02 @ 09:54:20 UTC
Topic:


В руската столица Москва нарекоха Четвъртия конгрес по медицински и оздравителен туризъм “събитие на годината”. А едно от най-значимите събития в рамките на “събитието на годината” бе презентацията “България - страна на здравето”, подготвена и представена пред изключително взискателната аудитория от специалисти от нашата съгражданка д-р Таня Беличенова.


Нейната професионална биография е богата: две медицински специалности - педиатрия и физикална терапия и рехабилитация, завършила е рефлексология, специализирала е нови СПА и уелнес техники в Париж, Лондон, Дубай, Тел Авив, Барселона, Милано, Бергамо, Палермо, САЩ, Русия. От 10 години е СПА мениджър на хотел “Двореца”, а през 2011 г работата й заслужи отличието “СПА мениджър на годината”. Като водещ специалист по рехабилитация и физикална терапия д-р Беличенова е създател на цяла школа от кадри за СПА индустрията във Велинград и в страната.
Всяко от изброените стъпала в професионалното израстване води към това, което д-р Беличенова определя като своя “звезден миг” - голямата чест да представя България на форума в Москва. На нейния професионализъм се доверяват Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, на чийто управителен съвет д-р Беличенова е член.

- Д-р Беличенова, наистина ли Московският конгрес по медицина и оздравителен туризъм е “събитието на годината”?
- Презентирала съм Велинград къде ли не, пред най-различни чужденци и специалисти. Но нямам думи да изразя вълнението да представям България на форум като този в Москва! Изпитах невероятна гордост и удовлетворение, че успях да представя България, БСБСПА и Велинград точно пред тази аудитория, която бе на изключително високо ниво: специалисти в областта на здравето и представители на водещи световни фирми.
- Казвате, че за вас това е бил звездният миг в цялата ви кариера?
- Смятам, че в живота си съм постигнала и лични, и професионални успехи. Но почувствах случилото се в Москва като истински “звезден миг”, защото презентацията “България - страна на здравето” прикова вниманието на цялата зала, която онемяла и развълнувана слушаше “Моя страна, моя България” и аплодираше красотата на нашата родина, която събрахме в слайдове за курорти, хотели и оздравителни програми. Аз съм човек шовинист и като такъв винаги се старая да покажа най-доброто, най-привлекателното, с което да спечелим вниманието на чужденците. Форумът в Москва чертаеше географията на здравето, а точно в това отношение и България, и Велинград имат огромен потенциал и ресурс за балнео, СПА и оздравителен туризъм. Нашият град имаше специално място в презентацията под наслов “Велинград - жемчужина (бисер) на българската балнеология”.
След като приключих с презентацията, домакините на конгреса ме поздравиха за представянето на нашата дестинация. Получих благодарности и от представителите на Министерството на икономиката и туризма. Може би те не очакваха, че един лекар от малък град ще успее по такъв начин да презентира нашите предимства и силни страни. Тук искам да кажа, че огромна помощ и подкрепа за подготовката на презентацията получих от Тони Белухова от общинския Туристически информационен център, на която благодаря от сърце.
Зарадва ме, че провокирах интереса на много големи медии - дадох интервюта пред Руската Травъл тв, пред украйнска телевизия и пред радио “Ехо Москва”, което има милионна аудитория. Успях да анонсирам и предстоящото провеждане на 18-тия конгрес на Европейската СПА асоциация, чийто домакин от 14 до 17 май ще бъдат Поморие и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм. Вярвам, че това работи за каузата на нашата страна, на нашия град и за развитието на СПА туризма.
- Ще успеем ли да се върнем на огромния туристически пазар в Русия?
- Имам непосредствени впечатления от щанда на България по време на конгреса в Москва. Интересът на руските туристи и туроператори към българските курорти е голям. Но повечето от тях знаят и търсят вече познати, утвърдени през годините морски и балнеокурорти като Албена, Златни пясъци, Поморие, Хисаря, Кюстендил. Тъжно е, че почти никой не пита за Велинград и затова много се зарадвах, когато йорданец спря на щанда и каза, че е идвал в “Двореца” и много му е харесало. На отделен щанд колегите представяха “Бор” и “Свети Спас”, както и Велинград като СПА столица на Балканите. Имаме огромна нужда от реклама на руския пазар!
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8219