Трудовата борса предложи работа за 126 безработни
Дата: Tuesday, April 02 @ 09:57:04 UTC
Topic:


Десетки са хората във Велинград, които търсят работа. Нагледно доказателство за това бе трудовата борса, която се проведе на 27 март. Залата на общинския Туристически информационен център трудно побра всички, дошли с надеждата да намерят своето работно място.
Трудовата борса бе открита от директора на Бюро по труда - Велинград Анна Коева, която подчерта, че това е възможност за директна среща между работодатели и безработни и практиката досега показва положителни резултати.

Г-жа Коева даде повече информация и за инициативата “Отворени врати” на ЕURES - мрежата за сътрудничество между агенциите по заетостта в 27-те държави, членки на ЕС. Интересуващите се от работа в чужбина могат да получават актуални данни за наличните свободни работни места при Дафинка Русинова в Бюро по труда - Велинград.
В рамките на трудовата борса бяха представени възможностите за професионално обучение (включително задочно и вечерно) в ПГИТ “Алеко Константинов”, която обучава по редица от най-търсените в нашия регион професии като готвач и сервитьор.
Домът на техниката във Велинград подробно разясни новия 12-месечен проект за обучение, в рамките на който ще обучи 92-ма безработни и ще им осигури 3-месечни стажове по професиите камериер, работник в озеленяването, оператор на компютър, строител и огняр. Общо 126 свободни работни места по време на трудовата борса предложиха фирмите:
* “Хмела - Велинград” - търси полевъди за сезонна работа
* “Булгарцвет” - търси 48 жени за сезонно бране на ягоди и малини
* “Терма Вел” и “МИО 34” - сервитьори и готвачи за пицария, спасители за плажа в Каменица
* “Елбрус Холидейс”, “Амос Спорт” и “Маркита” - готвачи, сервитьори, спасители за летния сезон
* “Катя Стойнева” - работници в дърводелски цех
* Общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” - сезонни работници за Централния минерален плаж
Най-честите коментари на хората, търсещи работа, бяха свързани с факта, че много от местата и възможностите са за безработни до 29 години. “Какво да правим тези, които имаме 29 години трудов стаж?!”, питаха мъже и жени на средна възраст. Имаше оптимисти, които образуваха опашки пред представителите на работодателите. Имаше и скептици, които обобщиха мероприятието кратко: “Пак само снимки!”
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8221