БСП избра общинския лидер Геoрги Янчев за кандидат-депутат
Дата: Tuesday, April 02 @ 10:13:53 UTC
Topic:


Общинската организация на БСП - Велинград се събра на конференция на 28 март, за да излъчи свой представител в листата с кандидати за народни представители. Форумът, на който присъстваха областният председател на социалистите Георги Мърков и доц. Стефан Юруков, започна с приемането на нови членове. Общо 16 човека от общината получиха своите партийни книжки и символичните червени рози.


В словото си пред конференцията председателят на БСП - Велинград Георги Янчев очерта главната цел на партията на предстоящите извънредни парламентарни избори: БСП да стане първа политическа сила в страната. След критична оценка за управлението на ГЕРБ, което е компрометирало съдебната система, сринало образованието и здравеопазването и е довело до катастрофа в социалната сфера, Георги Янчев подчерта, че БСП е партията с потенциал да възстанови държавата и законността. Той определи като справедливи исканията на протестиращите и призова за държавна политика с повече социална солидарност. В същото време предупреди, че съществува реална опасност от фалшифициране на изборните резултати.
В процедурата по избор на кандидати за народни представители от редиците на социалистите във Велинград участваха 96 от избраните 126 делегати. Големият брой номинирани по време на събранията на първичните партийни организации бяха сведени до имената на петимата, дали съгласие да участват в избора: Васил Аврамов, Георги Янчев, Иван Петров, проф. Иван Палигоров и Тома Пачалов.
Пред конференцията бе прочетен писмения отвод, подаден от кмета Иван Лебанов, който се обърна и лично към съпартийците си: “Никога не си предавам партията и града - ще бъда на поста си още 3 години. Другото би било бягство от отговорност и нови избори във Велинград, което не е в полза на общината”. Кметът Лебанов пожела с парламентарните избори да си отиде полицейщината и призова социалистите от Велинград да бъдат единни в подкрепата си за Георги Янчев, за да имаме депутат от нашия град в следващото Народно събрание.
Много от номинираните за кандидати за народни представители благодариха за оказаната им чест и си направиха отводи. Сред тях беше и Тома Пачалов, който оттегли своята кандидатура, казвайки, че отговаря на всички условия, но му е минало времето и че повече от всякога БСП има нужда от обединение. Васил Аврамов представи накратко мотивите си да участва в избора: желанието за промяна в България и особено в сферата на образованието.
При последвалото тайно гласуване нужния брой гласове, за да влезе в листата на кандидат-депутатите, спечели само общинският председател на БСП и зам.-кмет на общината Георги Янчев. Неговата кандидатура бе подкрепена от 86 делегати, което показа, че велинградските социалисти се вслушаха в призивите за обединение.
На 29 март се проведе областен съвет на БСП, на който бяха определени местата на издигнатите за кандидат-депутати. Начело на листата с решение на ръководството на БСП е Илияна Йотова, която в момента е евродепутат. На второ място е областният лидер Георги Мърков, третото място е за коалиционен партньор. Кандидатурата на Георги Янчев е поставена на четвърто място, а окончателната подредба предстои тази седмица. В листата на БСП за Пазарджишки избирателен район ще има и кандидат от Ракитово - Нина Димова.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8226