Много домакини, малко гости
Дата: Tuesday, April 09 @ 08:35:05 UTC
Topic:


В годината на водата и в навечерието на деня на здравето 7 април в хотел “Макси” във Велинград започна Първата международна научно-практическа конференция на тема “Водата - ключов фактор за здравословен живот”. Конференцията бе замислена като поредното мероприятие, което сочи активизиране на интереса и сътрудничеството между институции и организации от Велинград и Русия. За съжаление, вместо очакваните многобройни участници, гостите от Русия се брояха на пръстите на едната ръка и така домакините от Велинград се озоваха в ситуацията да представят курорта пред самите себе си.


Конференцията бе открита от г-жа Татяна Черторицкая, член на Института по социални науки, съюза на писателите и съюза на журналистите в Русия и основен организатор на събитието. Приветствие до участниците в конференцията изпрати акад. Велихов от Русия. От името на кмета Иван Лебанов поздравителен адрес връчи зам.-кметът Ася Хрисчева. Прозвуча и приветствие от името на вицепремиера Дияна Костадинова, поднесено от представител на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Той подчерта, че водата е ресурс за здравословен начин на живот, с който България е изключително силна и затова балнеологията и туризмът са реална перспектива за нашата страна. Домакинството на Велинград бе определено като сериозно попадение, тъй като тук водата е не само суровина, а и дарява здраве. Приветствие от името на фондация “Созопол”, чийто президент Кирил Арнаутски присъстваше на откриването, поднесе проф. Виолета Нешева.
В деня на откриването 5 април градът-домакин бе представен от четири различни гледни точки. Росица Лебанова, председател на “Нежна сила”, акцентира на разнообразните инициативи на сдружението. Д-р Таня Беличенова, СПА мениджър на хотел “Двореца”, направи професионални презентации както на България като страна на здравето, така и на Велинград като бисер на българската балнеология, чийто хотели предлагат цялото богатство от СПА процедури, здравни грижи и възможности за профилактика.
Управителят на “Специализирани болници за рехабилитация-НК” филиал Велинград д-р Илза Попова изтъкна, че нашият град е най-популярното място за медицински туризъм в България, тъй като тук денонощно се изливат 25 милиона литра лечебна вода. Д-р Попова подчерта, че “СБР-НК” е школата, която е създала специалистите по физикална медицина и рехабилитация във Велинград и място, където всяка година се лекуват над 6500 българи. Тя представи възможностите за лечение на чужденци, изтъквайки огромния ресурс на балнеологията и СПА като профилактика за различни заболявания.
Към лечебните свойства на водата в Чепинското корито д-р Станчев от Медицински комплекс “Сирона” допълни и данните от хидрогеоложки проучвания, според които благодарение на специфични свойства на въздуха нашият район е естествена барокамера за лечение на сърдечно-съдови болести. Той акцентира, че минералните води във Велинград лекуват особено успешно болести на мъжката и женска полова система.
Конференцията ще продължи до 12 април, а на 10 април ще бъде обсъдена темата за откриване на постоянно действащо “училище за вода”, което да презентира лечебните качества на велинградските минерални води.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8236