За източени 24 000 лева за “детски” - 1000 лева глоба
Дата: Tuesday, April 09 @ 08:45:38 UTC
Topic:


На 1 април 2013 г. Районен съд - Велинград произнесе присъда срещу С. А. Мъжът е работил в Дирекция “Социално подпомагане” във Велинград и за времето от 18 ноември 2008 г. до 17 февруари 2012 г. е извършил измама със средства, отпускани по Закона за семейните помощи за деца (впоследствие е уволнен).


Възползвайки се от позицията си на социален работник, С. А. е входирал несъществуващи молби за детски надбавки и е въвеждал в системата несъществуващи лица с измислени от него ЕГН и адреси. Успял е да въведе 35 такива физически лица, които уж са получавали детски надбавки. В същото време парите са получавани по посочени от С. А. в документацията банкови сметки, титуляли на които са би неговата майка З. А. от Драгиново и съпругата му А. А. За посочения период по сметката на А. А. са се натрупали 18 197 лева, а в сметката на З. А. - 6004 лева. Общата вреда, причинена от С. А. на държавния бюджет, е в размер на 24 201 лева.
В хода на съдебното дело С. А. е направил пълни самопризнания и е обяснил, че съжалява за стореното, но бил притиснат от обстоятелствата, че съпругата му е болна от остеопороза, а синът му учи в София.
Присъдата за деянието на С. А., което според съдебното решение е с висока степен на обществена опасност и с пряк умисъл, е 10 месеца лишаване от свобода - условно, с изпитателен срок от 3 години и глоба от 1000 лева. Наказанието е под законовия минимум заради многобройните смекчаващи отговорността обстоятелства като чисто съдебно минало и добри личностни характеристики, пише в мотивите си по делото съдия Веселин Петричев.
Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в Пазарджик.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8243