Великденски яйца и печива от Чехия и Словакия
Дата: Tuesday, April 16 @ 08:52:39 UTC
Topic:


На 8 април в голямата зала на Историческия музей пред велинградската общественост, местни майсторки на писани яйца, ученици и гости бе представена изложбата “Великден в Чехия и Словакия”. Тя е дело на Сдружението на чехи, словаци и приятели - Пловдив, Пловдивския клон на Чехословашкия клуб “Т. Масарик” в България и Историческия музей.


За откриването на изложбата дойде зам.-посланикът на Чешката република у нас г-н Томаш Хробак със съпругата си. Г-н Хробак на чист български език благодари на присъстващите за проявения интерес към изложбата и каза, че Велинград не е само СПА столица на Балканите, а е и интересен културен център. Изложбата ще даде възможност за сравнение в изкуството да се украсяват великденските яйца, подчерта гостът.
За майсторлъка, за техниките за украсяване на великденските яйца говори председателката на сдружението “Чехи, словаци и приятели - Пловдив” Ярослава Минчева. Тя отбеляза,че за чехи и словаци най-големият празник е Рождество Христово, докато за българите това е Великден - празникът на живота, пролетта и новото начало.
Ярослава Минчева каза, че първото великденско яйце (червени черупки от яйце) са намерени през Х век и сподели някои интересни моменти от традициите в Чехия и Словакия за Великден. Например на Разпети петък иманярите гледат къде цъфти папрат, защото това показва мястото, където има скрито съкровище.
В голямата изложбена зала са показани великденски яйца, украсени с различни техники. Отбелязани са значението на различните цветове: червеното е символ на любовта и пази от демони, зеленото изразява силата на природата, жълтото е цветът на меда, зрялото жито,плодовете и на златото. Този цвят е символ на богатството и благосъстоянието, бялото яйце е символ на смъртта. До началото на 20-ти век са използвани естествени цветове.
Най-старата и най-разпространена техника за украсяване на великденски яйца се нарича батиковане, използва се и восъчната техника, която се комбинира с боядисване в различни цветове. В началото това е ставало с помощта на тръбичка или топлийка забодена в дървена пръчка и с нея се рисувало върху бяло яйце. По-късно появили се техники са гравиране, резбоване, оплитане, като яйцето се полепва със слама и тръстика.
Етнологът на музея Георги Куманов сподели исторически факти за връзките на нашия град и Чепинско с Чехия и Словакия. Те започват веднага след Освобождението и са свързани с имената на проф. Иречек и Людовик Куба, а Йозеф Шнитер е кметът на обединената община Чепино, с когото свързваме създаването на плажа като предпоставка за развитието на нашия край като курортен и балнеоложки център.
Директорът на Историческия музей Снежана Велева благодари на президента на фирма „ПЕТ” Петър Русев и на Община Велинград за съдействието при подготовката на тазгодишната “Програма Великден” и покани гостите - вече наши приятели, от Чехия и Словакия да ни гостуват и за Коледа.
Изложбата “Великден в Чехия и Словакия”, която ще остане в музея до 8 май, от името на общината откри Недялка Стефанова.
Веска Божкова





This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8259