Интегрираният план все още не провокира гражданска активност
Дата: Tuesday, April 16 @ 09:04:36 UTC
Topic:


Очакванията за гражданско присъствие и активност на втората пресконференция по проекта за интегриран план за развитие на Велинград на 12 април 2013 г. отново не се сбъднаха. Сред присъстващите бяха зам.-кметът Исмет Бабучи, който определи плана като новата визия на общината и председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова.


Отсъствието на гвелинградчани е минус на развитие на гражданското общество, коментира главният архитект на общината Тодор Енев. На него се падна задачата да представи в детайли трите зони за развитие, които вече са залегнали в интегрирания план. На базата на тези утвърдени зони Велинград ще може да кандидатства с проекти за европейско финансиране в периода от 2014 до 2020 година.
Ще припомним основните идеи на общината, свързани със зоните. Тези идеи засега са изцяло в бъдеще време и ще станат факт, ако получат финансиране:
Първата зона обхваща пространството от входа на Велинград през Кооперативния пазар и жп-гарата, пешеходната зона от централния площад, района около река Луковица от моста при хотел “Рич” до Вельова баня. В тази зона в най-скоро време предстои изграждането на кръгово кръстовище пред “Лукойл”, което ще се финансира в рамките на големия проект за ремонт на републиканския път. Плановете на общината са частта от Пазара пред Търговията, където в неделен ден има струпване на улични търговци и огромен брой автомобили, да бъде преместена. За целта ще се обособят като търговска зона общински парцели (около 3000 кв.м.) между автогара “Тонев” и Полицията. А на оставащото свободно място от Пазара ще има парк и зеленина, като в рамките на ремонта на пътя ще се сложи висок бордюр, за да не се ползва за паркиране. Ще се планира и зона за паркиране, възможно е и за подземен паркинг. По протежението на ул. “Ал. Стамболийски” се обмисля разширение на детската предучилищна градина. В зоната е и ЦДГ “Фантазия”, за която общината има вариант да бъде прехвърлена на изцяло общинска земя. В централната зона е включена и сградата на недостроения Културен дом - въпреки че е частна, а не общинска собственост, намеренията са да се търсят варианти по европейски проекти.
Втората зона е от баните в Чепино, през Клептуза до Колофонния завод. Едната от баните в Чепино, които общината си върна, вече работи. За да заработи и втората, ще се кандидатства за европейско финансиране. В същата зона остава дългогодишната идея за направата на етнографски музей на открито, където да бъдат представени занаяти от поминъка на хората в Чепинското корито. Най-голямата въпросителна си остава бъдещето на Клептуза, за което арх. Енев отново повтори, че най-важното е, че общината има акт за публична общинска собственост и благодарение на този факт може да разчита чрез проекти да осигури пари от европейските програми.
Третата зона е социална и включва ромската махала Асфалтова база, района около Стадиона и центъра на кв. Каменица, включително църквата и музея. Плюс за общината е, че през предишния мандат на кмета Иван Лебанов е направен кадастър на сградния фонд в Асфалтова база и това ще позволи разработване на бъдещи проекти, включително за подмяна на ВиК мрежа в махалата. В зоната попада рушащата се сграда на плувния басейн до стадиона, който също не е собственост на общината, но има възможности да се търсят инвестиции. Интересна е и идеята за изграждане на две станции за зареждане на електромобили, разположени на обръщалата на градските автобуси в края на Каменица и Чепино.
Малцината граждани, които участваха в обсъждането, поставиха познатите теми за Културния дом, проекта Сютка и Стадиона. Всички, които проявяват интерес и искат да предложат идея или проект в рамките на интегрирания план за развитие на Велинград, могат да участват в анкетата, публикувана на сайта на общината. Предстои и обществено обсъждане, което също е шанс да бъде чуто мнението на велинградчани за бъдещото развитие на трите зони.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8262