БСП в пълна мобилизация за изборите
Дата: Tuesday, April 23 @ 09:13:00 UTC
Topic:


Изключителна мобилизация за предстоящите избори демонстрира БСП - Велинград на старта на кампанията. На 18 април залата на читалище “Отец Паисий” бе препълнена, а настроението на социалистите най-точно олицетворяваше яркочервеният костюм на водача на листата на Коалиция за България в нашата област Илияна Йотова.


Г-жа Йотова, която е втори мандат депутат в Европейския парламент и активен член на столичната организация на БСП, смени начело на Пазарджишката листа Георги Пирински. “Аз съм наполовина родопчанка и тук съм на мястото си, каквото и да казват различни злосторници”, каза тя в самото начало на срещата с велинградчани (ден по-рано изпрати като подарък за Цветан Цветанов слушалки с пожеланието да слуша музика, а не да подслушва в отговор на картата на област Пазарджик, която й изпратиха от ГЕРБ с намека да не се загуби).
На сцената застанаха част от кандидат-депутатите от листата, сред които областният лидер на БСП, олимпийски, световен и европейски шампион по борба Георги Мърков, представителят на бизнеса от Пещера Йордан Младенов, Лазар Попов и Диана Варникова от Пазарджик, Николай Чалъков от ЗС “Ал. Стамболийски”, Стефка Пенева. С бурни аплодисменти присъстващите, сред които бе и кметът Иван Лебанов, посрещнаха общинския лидер на социалистите Георги Янчев, който е на пета позиция в листата.
В емоционално слово Илияна Йотова заяви, че сме пред съдбовен избор дали ще върнем България на хората или ще я оставим на тесен кръг “кумци” на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. След управлението на ГЕРБ България е на дъното във всички европейски класации: 600 000 нови безработни, 50% от работещите са под прага на бедността, всеки четвърти млад човек е без работа, а темпът на безработица сред младите до 29 г. е най-високият в ЕС, парите за майчинство не са повишени нито с лев, малките и средни фирми са смазани. За капак дойде и разтърсващият скандал с подслушването, защото през последните години вместо за пенсии, образование и болници държавата дава пари за подслушване на български граждани, политици, бизнесмени и журналисти. Пропастта, която правителството на ГЕРБ изкопа между държавата и хората, е огромна и след изборите няма да е по силите на една партия са преодолее последиците. Етикет на това управление не са магистралите, а хората, които избраха да се превърнат в живи факли, каквито не помним в българската история, каза Илияна Йотова и попита как при това положение ГЕРБ имат очи отново да претендират да управляват и имат воля за съсипят държавата. Тя сподели, че като евродепутат се срамува, че Бойко Борисов е единственият министър-председател, който се движи с охрана в Европейския парламент и че страната ни е изпуснала изключителни възможности за европейско финансиране заради назначените необразовани “калинки” с фалшиви дипломи.
Не вярвайте, че няма алтернатива, призова Илияна Йотова и припомни думите на майката на Велислава Дърева: “Ако е лесно, то няма да е за нас”. Като цинизъм и простащина тя определи думите на Б. Борисов, че пенсионерите са изяли фискалния резерв на държавата и подчерта, че БСП ще работи за връщане към швейцарската система за индексиране на пенсиите. БСП е готова с 10-годишен план за реиндустриализация на страната, подготвен от голяма група експерти. Предвиждат се спешни мерки като данъчни облекчения и дръжвани субсидии за малките и средни фирми, за да се възстанови гръбнака на българската икономика. Социалистите предлагат минимална заплата от 450 лева без данък, 10% данък на доходите до 4500 лева и 20% данък за парите над тази сума.
Според Ил. Йотова най-големият провал на ГЕРБ е в здравеопазването и напомни, че въпреки кризата нито едно европейско правителство не е пипнало парите за здравни грижи, но Симеон Дянков е откраднал 1.7 милиарда лева от Националната здравна каса, а премиерът Борисов е събирал министри на здравеопазването по кръстовищата. Сега здравната система колабира и БСП предлага държавата спешно да изпълни задължението, което ГЕРБ не е изпълнило - да внесе осигуровките на тези, за които отговаря. В сферата на здравеопазването социалистите предвиждат премахване на направленията, връщане на системата да държавни субсидии за отдалечени болници като тази във Велинград и създаване на нов фонд за лечение на социално слаби.
Илияна Йотова благодари на баба Стойка за здравеца и обеща, че след 12 май пак ще дойдат във Велинград и избирателите няма да се срамуват от своите депутати от Коалиция за България. Тя призова социалистите, че нямат право да оставят държавата в пропастта и трябва да върнат България на хората.
Героги Янчев, която бе представен като бъдещия глас на Велинград в Народното събрание, също подчерта, че на 12 май избираме дали България да остане с фалирали болници и замразени доходи или е нужна промяна, за която се иска програма за години напред, а не от днес за утре, плюс образовани и кадърни хора. Неговият призив бе да се гласува с номер 5 в бюлетината - без страх и с гордо вдигнати глави. Срещата завърши концерт на народния певец Янко Чолаков.
По-рано през деня Илияна Йотова, Георги Янчев и кандидат-депутати от листата проведоха серия от срещи във Велинград. В общинската болница разговаряха с лекари и медицински сестри по проблемите на здравната система, в Центъра за настаняване от семеен тип обсъдиха социалните проблеми и алтернативни начини за финансиране, на среща с бизнесмени от дърводелския и хотелиерския бранш бяха набелязани рецепти за изход от кризата, а в Дневния център за възрастни хора с увреждания се чуха проблемите на хората от третата възраст.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8290