Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
Публикувано Tuesday, September 14 @ 09:47:10 UTC от Темпо
- Д-р Коев, пред прага сме на Новата учебна година. Община Велинград готова ли е за нейното начало?
- Училищата и детски градини в общината ще отворят врати за присъствено обучение от първия учебен ден. Създадена е необходимата организация за нормален учебен процес, предвид мерките, свързани с Ковид-19.


За мен като кмет усилията ми в сферата на образованието са насочени към създаване на добра и съвременна инфраструктура в тази област. За последните шест години с екипа ми, дори и да звучи нескромно, мога да се похваля с много важни придобивки за община Велинград в сферата на образованието. Общината като институция, заедно с централната власт, със средства от ЕС, националния и общинския бюджет, сме длъжни да подсигурим добри условия за работа на учителите и за обучение на всички деца. Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове. Доказателство за това е фактът, че половината от учебните заведения на територията на общината са иновативни, според списъка на МОН за 2021/22 учебна година. В него са три средни училища – СУ „Васил Левски”, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Методий Драгинов”, три основни – ОУ „Неофит Рилски”, ОУ „Христо Ботев” , ОУ „Георги Бенковски” и ПГИТ „Алеко Константинов”.
Всички директори и училищни екипи са изключително дейни и наистина иновативни. В двете средни велинградски училища текат процедурите за изграждане на SТЕМ-центрове и те ще са факт до края на тази година. В ход са и други проекти, за които все още е рано да говорим, но основата вече я има и се работи сравнително спокойно.
- Може ли да ни разкажете по-подробно за по-мащабните проекти в образователната инфраструктура, които вече са реализирани в община Велинград?
- По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. през миналата година приключиха дейностите по проект в НПГГС „Христо Ботев“ на стойност 1,3 млн лв. Резултатът е на лице – цялата сграда вече отговаря на европейските стандарти за енергийна ефективност, има нов физкултурен салон със съблекални и фитнес, нова многофункционална зала. Другият важен момент е течащото в момента изграждане на общежитие и столова, които са така нужни на гимназията, защото в нея се обучават момчета и момичета от цялата страна. Училището вече разполага и с нов 32-местен автобус за транспорт на учениците от района.
Преди година полудневната детска градина към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ бе изцяло обновена по същата програма. В проекта бяха вложени малко над 800 000 лв за нова сграда, ново оборудване и обзавеждане, дворът е с нова визия и достъпна среда за хора с увреждания. Капацитетът на детската градина бе увеличен двойно и вече приема 52 деца.
Нека не забравяме и детската градина в с. Драгиново, която тази година посреща 140 деца в 5 групи. Старите опасни бараки от три години вече са в миналото. С 1,6 млн лв, отпуснати от правителството през 2017-та, бяха направени три нови сгради, нова кухня, нови детски площадки, а през 2019 година пак с решение на МС, бе подсигурено и оборудване и обзавеждане на детското заведение.
Сега е на дневен ред ДГ „Радост”. В ход е процедурата по проекта за нова сграда на мястото на бараките. В заведението сега се обучават 111 деца в 4 възрастови групи, което значително надвишава норматива и като се вземе предвид факта, че желаещите за тази детска градина с всяка изминала година расте, новата сграда е изключително важна. Финансирането е в размер на близо 3 млн лв и е осигурено по програма на Министерство на образованието и науката за периода 2020-2022 г.
Детските градини и грижата за най-малките е приоритет, затова много от усилията са насочени към тях. Да създадем най-добрата среда за децата и за възпитателите, за да може родителите да са спокойни. Министерски съвет одобри средства в размер на 4,5 млн лв за изграждането на нови детски градини в селата Кръстава, Света Петка и Грашево. В момента се подготвят работните проекти за новите сгради и се надявам всичко да върви по план, за да може в общината в най-скоро време да има още 3 нови детски градини. В много от учебните и детски заведения са правени ремонти на покривите, сменена е дограмата, дворовете също са в по-добър вид.
- Пропуснахте да ни кажете за най-новото училище в България –това в с. Биркова.
- Ново училище в малко село в района не е изграждано от десетилетия. Хората чакаха дълго новата сграда на ОУ „Петър Берон” в село Биркова и надеждите им се оправдаха - от април тази година тя е вече факт. Стойността на проекта е малко над 2,5 млн лв, като 1,7 млн лева са подсигурени от МОН. Сега в училището има 10 оборудвани класни стаи, кабинети по техника, музика, хореография, изобразително изкуство, информационни технологии, както и лаборатории по физика, химия и биология, осигурени са компютри, лаптопи, безжичен интернет и всички условия за доброто обучение на децата и те са щастливи, наистина.
Други два мащабни проекта, които се в процес на реализация, са свързани с обновяване на сградите на СУ „Хр. Смирненски”- с. Света Петка и ПГИТ „Алеко Константинов”. Малко повече яснота по тези проекти не е излишна, защото е важно, както за обществото като цяло, така и за децата и родителите.
ПГИТ „Ал. Константинов” е една от 15-те професионални гимназии в страната, част от мащабен проект на МОН на стойност 15,8 млн лв по ОП „Региони в растеж”. В момента се работи по саниране на сградата, обновяване на отоплителната инсталация, дворното пространство и столовата. Ще бъде подновено оборудването на кабинетите, ще има и нови лаборатории пофизика и химия. В двора на учебното заведение се изгражда и нов физкултурен салон.
С ПМС са отпуснати средства за наложителния ремонт на покрива на ОУ „Христо Ботев” в с. Абланица, който вече се осъществява.
МОН осигури 880 000 лв. за изграждане на филиал за начален етап на обучение към ОУ „Неофит Рилски”.
В момента се работи усилено и в СУ „Христо Смирненски“ – с. Света Петка. По проект за 810 000 лв по Оперативна програма „Развитие на селските райони 2014-2020” се извършва реконструкция на сградата, подмяна на настилки, електро и ВиК мрежа, преустройство на санитарните помещения и изграждане на лекарски кабинет. Ще се осигури и ново оборудване и обзавеждане.
- Споменавате за класни стаи и оборудване, а как стоят нещата с условията за спорт?
- Вече функционира новата спортна зала на НПГГС „Хр. Ботев”. Нов физкултурен салон се изгражда, както казах и в ПГИТ „Ал. Константинов”. През месец юни направихме първа копка за изграждането на модерна открита спортна площадка в двора на ЦПЛР-ОДК за СУ „Св. св. Кирил и Методий”. По-голямата част от финансирането, в размер на 77 000 лв., е осигурено от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Всички спортни площадки в учебните и детски заведения се поддържат и се изграждат нови.
- И накрая вашето пожелание към учениците и родителите за първия учебен ден?
- В сряда е 15 септември. Благодаря за възможността да поздравя всички, ангажирани с образователния процес в община Велинград за началото на учебната 2021-2022 година. Тя отново ще бъде пълна с предизвикателства, както за преподавателите, така и за децата, заради Ковид-19 и епидемичните мерки, но съм убеден, че с общи усилия ще се справим, както с редовно, така и с дистанционното обучение. Имаме вече натрупан опит.
Разбира се, най-специалните в първия учебен ден са първокласниците. Тази година в общината те са близо 330. Пожелавам на всички на бъдат смели, да създадат нови приятелства, да се доверят на учителите си, защото те дават знанието, което отваря много врати! А на преподавателите пожелавам да бъдат здрави и търпеливи, да провокират мисленето на децата, за да могат те от рано да изградят своята правилна преценка за света, в който живеем. Вярвам, че усилията им са в правилната посока!
Успешна учебна година за учители, ученици, родители! И да си пожелаем повече присъствено обучение и по-малко мерки, ограничаващи образователния процес и социалните контакти в училищата и детските градини!
Пресцентър на Община Велинград

Tuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
_RELATED
· _MOREABOUT
· _NEWSBY Темпо


_MOSTREAD :
MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра


_PRINTER  _FRIEND

Всичко за велинград