Актуален бройПредишен брой
Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Политика: 17 съветници провалиха сесията за болницата
Публикувано Tuesday, March 21 @ 11:16:32 UTC от Темпо
Председателят на Общински съвет - Велинград Любомир Перчинков насрочи извънредна сесия на 16 март 2023 г. Това бе последната възможна дата, на която съветниците можеха да прегласуват спряното от областния управител Трендафил Величков решение за освобождаване на управителя на общинската болница д-р Данчо Гурдев и избирането за нов врид управител на д-р Заприн Пепелов.

Решението от февруарската сесия бе върнато за прегласувано като незаконосъобразно, тъй като вносителят - кметът Костадин Коев, не е посочил конкретни и съобразени със закона мотиви за освобождаване на д-р Гурдев. Както при всяко спряно от областен управител решение, Общинският съвет имаше три варианта: да потвърди своето решение, да го измени или да го отмени.
Но 17 съветници от велинградския местен парламент избраха четвърти вариант: просто не се явиха на сесия! Този вариант не фигурира в закона, но се ползва в Общински съвет - Велинград не за първи път, когато на дневен ред са скандални решения, по които има силен обществен отзвук.
На 16 март в залата присъстваха 10 съветници (Любомир Перчинков, Радослав Димов, Пламен Мавров, Рахим Енгяк, Богдана Пашева, Евгени Янкулов, Ирина Каратай, Емил Моллов, Александър Даскалов, Валери Ачев и Евгени Янкулов), минути по-късно се присъединиха още двама (Венко Бозев и Георги Янчев). Това са 12-те съветници, които на сесията през февруари гласуваха против освобождаването на д-р Д. Гурдев. Тъй като нямаше нужния кворум, г-н Перчинков обяви, че заседание няма да се проведе. Той съобщи, че 15 съветници са подали заявления за отсъствие, 1 е в болнични и за 1 няма информация. На сесията не дойде и кметът Костадин Коев, нямаше и упълномощен от него заместник-кмет.
Всичко това се случи пред зала, пълна с граждани, дошли за пореден път да изразят своето несъгласие с решението за освобождаване на д-р Гурдев, което застрашава съществуването на болницата като общинска. Хората се събраха час по-рано пред сградата на общината с плакати за запазване на болницата и общинското здравеопазване, като се включиха и кандидати за народни представители.
Независимо, че в залата нямаше работещи микрофони, д-р Гурдев взе думата и заяви: „За пореден път мафията прави, каквото си иска. Реши, че няма да има сесия - няма сесия! Това са избраници на народа, а провалят сесията!“. Той проследи в хронологичен ред битката за общинското здраевопазване през последните 20-години. Заяви, че с документи може да опровергае всички безброй клевети по адрес на себе си и на семейството си. Д-р Гурдев зададе поредица от въпроси към отсъстващия кмет К. Коев, като защо не е предприел никакви действия по многобройните сигнали за нередности в предходни управления на болницата, чии интереси обслужва, откъде познава предложения за нов управител д-р Пепелов? Управителят на болницата попита и по какъв начин минути след обявяване на решението на 24 февруари, д-р Пепелов е подал искане в Агенцията по вписванията и как е придобил нужния документ? Показателен е и фактът, че на 27 февурари Министерството на здравеопазването е изпратило одитния доклад за „МБАЛ-Велинград“ на д-р Пепелов, въпреки че той не е вписан като управител. На базата на одитния доклад на МЗ д-р Гурдев попита защо не се търси отговорност на тези, които са отговорни общинската болница да е на минус.
Думата взе и съветникът Емил Моллов, който по повод публикации в медии заяви, че като председател на комисията, провела конкурса за избор на управител на общинската болница, гарантира, че са спазени всички изисквания на регламент и няма никакви нарушения. Конкурсът е проведен коректно и честно, заставам зад всички протоколи от работата на комисията, подчерта г-н Моллов.
След умишления провал на сесията оспореното решение не влиза в сила. Областният управител има право да го оспори по съдебен ред и докато делата са в съда, решението отново не влиза в сила - тоест управител на общинската болница остава д-р Данчо Гурдев.
Паралелно с това се чакат решения от КПКОНПИ, до която има подадени сигнали за конфликт на интереси за двама съветници, работещи в конкурентната частна болница МБАЛ „Здраве“ - д-р Костадин Паунов и Тодор Ушев.
През изминалата седмица в Общинския съвет е получен одитен доклад от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на Министерството на здравеопазването. Проверката е извършена по сигнал от управителя д-р Данчо Гурдев и обхваща периода 2019-2022 г., когато общинската болница е управлявана от д-р Жеко Чешмеджиев, д-р Иван Динев и д-р Данчо Гурдев. В момента докладът е изпратен на общинските съветници и след като се запознаят с него, те ще вземат решение дали ще бъде разгледан от Комисията по здравеопазване или от сесията, съобщи за „Темпо“ председателят на Общинския съвет Любомир Перчинков.
Елена Баева

Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград
· Малки обяви: 30.05.2023
· Общината ще избира доставчици на хранителни продукти
· На 24 май в Ракитово откриха мобилна библиотека
· Честито на номинираните за „Директор и Учител на годината“
· Юбилейни изяви на ОУ „Христо Ботев“
· Организаторите на „Etape Bulgaria by Tour de France“ ще подобрят пътя
· Тежка загуба на ФК „Чепинец“ в Пазарджик
 
_RELATED
· _MOREABOUT
· _NEWSBY Темпо


_MOSTREAD :
MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра


_PRINTER  _FRIEND

Всичко за велинград